Co všechno musím mít na paměti při vytvoření serverové redundance?
Když přemýšlím o serverové redundanci, tak mi to přijde jako docela složitá věc, ale přitom asi dost důležitá. Hlavně bych se chtěl zeptat, co všechno bych měl mít na paměti, když se rozhodnu vytvořit nějaký redundantní systém pro své servery. Je jasné, že potřebuji zajistit vysokou dostupnost a minimalizovat výpadky, ale co to vlastně všechno obnáší? Mám se zaměřit na duplicitu hardware, nebo by mělo jít spíš o software? Jaké jsou nejlepší praktiky pro zálohování dat a jak často bych měl tyto zálohy provádět? Existují nějaké specifické technologie nebo protokoly, které by mi mohly pomoci s implementací redundance? Zajímalo by mě také, co dělat v případě selhání jednoho z serverů – jak rychle bych měl být schopen přepnout na záložní systém a jak to vlastně nastavit, aby to šlo hladce? Další věc, co mě trápí, je otázka nákladů – je tohle všechno drahé a má smysl investovat do drahých serverů a zařízení pro redundanci? A co bezpečnostní aspekty – jak ochránit redundantní systémy před kybernetickými útoky nebo jinými hrozbami? Jak daleko bych měl jít ve své strategii redundance? Je lepší mít více serverů na různých místech nebo stačí duplikovat servery v jedné lokalitě? To je hodně otázek najednou, ale myslím si, že je to téma, které je pro mě i ostatní dost důležité. Díky za pomoc!