Co zahrnout do testování Disaster Recovery plánu?
Když se mluví o Disaster Recovery plánu, tak se mi vždycky honí hlavou, co všechno by vlastně měl obsahovat. Jak to správně naplánovat, abychom byli připraveni na všechno, co by se mohlo stát? Zajímalo by mě, jestli byste mohli podělit o vaše zkušenosti a tipy, co konkrétně zahrnout do testování tohoto plánu. Co třeba úroveň zálohování dat? Je důležité mít pravidelné zálohy a jak často je vůbec potřebujeme? A co obnova po havárii? Jakým způsobem bychom měli testovat naše schopnosti obnovy systémů? Je dobré mít simulace různých scénářů, aby se zjistilo, jak rychle dokážeme reagovat v reálných situacích? Dále bych se chtěl zeptat, jestli je důležité zapojit do procesu i zaměstnance, kteří nejsou technicky orientovaní. Jaké školení nebo tréninky byste doporučili, aby každý věděl, co dělat v případě krize? Další věc, která mě zajímá, je jak často by měl být Disaster Recovery plán aktualizován a testován. Je to jednou ročně dostatečné nebo bychom měli provádět častější revize? Co říkáte na zahrnutí různých technologií a postupů, které máme k dispozici? Měli bychom zohlednit cloudové služby nebo spíše tradiční fyzické servery při plánování a testování? Rád bych slyšel vaše názory na to, jaké další prvky považujete za klíčové pro efektivní testování Disaster Recovery plánu.