Které z těchto řešení je levnější a spolehlivější pro obnovu po havárii?
Když se člověk zabývá serverovou infrastrukturou a správou dat, často se ocitá před otázkou, jak nejlépe ochránit svá cenná data a zajistit, aby došlo k co nejrychlejší obnově po nějaké havárii. Teď mě zajímá, které možnosti jsou v tomto ohledu nejlepší. Mám na mysli především porovnání různých metod zálohování a obnovy dat. Například cloudové služby versus lokální zálohy, nebo zda je lepší investovat do RAID konfigurace nebo se spolehnout na externí disky. Co tu hraje roli nejen v dostupnosti dat, ale i v nákladech na tyto technologie? Mám zkušenosti s několika různými scénáři, ale pořád nevím, co je vlastně levnější variantou a která z nich by byla spolehlivější z hlediska obnovy po havárii. Když si vezmu třeba cloudové zálohování, vypadá to dobře a flexibilně, ale je to opravdu tak levné, když se podíváme na dlouhodobé náklady? Na druhé straně lokální zálohy by mohly být cenově výhodnější, ale co když dojde k fyzickému poškození serveru? Jaké máte zkušenosti vy? Co byste doporučili jako nejefektivnější řešení pro obnovu po havárii bez toho, aby mě to zruinovalo? Rád bych slyšel názory od vás všech, co se v této problematice pohybujete.