Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistit, proč mám vysokou latenci serveru?

Jak zjistit, proč mám vysokou latenci serveru?

Mám problém s vysokou latencí serveru a vůbec nevím, jak na to. Při pokusu o přístup k mému webu nebo aplikaci se mi zdá, že trvá věčnost, než se stránka načte. Opravdu mě to štve, protože mám pocit, že něco není v pořádku. Zkoušel jsem několik základních kroků, jako je restartování routeru a kontrola mé vlastní internetové rychlosti, ale nic to nevyřešilo. Vzhledem k tomu, že server používám pro podnikání, je pro mě delší čekání na odezvu naprosto nepřijatelné. Zajímalo by mě, co všechno může způsobovat takovou vysokou latenci. Může to být problém přímo na serveru nebo snad s připojením k němu? Je možné, že to dělají i nějaké konfigurace v síti nebo na serverovně? A co třeba zatížení serveru? Mám sledovat nějaké specifické metriky nebo nástroje pro monitorování latence? Možná by stálo za to zkontrolovat i DNS servery nebo firewall, že? Jaké jsou nejlepší postupy pro diagnostiku takového problému? Odpovědi na tyto otázky mi opravdu chybí a rád bych znal názory ostatních na to, jak zjistit příčinu vysoké latence. Děkuji za jakékoli tipy nebo rady!

176 slov
1.8 minut čtení
2. 5. 2024
Vladimír Rada

Hlavně se neboj, tohle je častý problém. Vysoká latence může mít spoustu příčin, takže to chce projít pár věcí. Zkus zjistit, jaké máš pings na server – jestli jsou vysoké, může to být problém s internetovým připojením, třeba i od poskytovatele. Pak zkontroluj latenci při přístupu k různým částem serveru, jestli ti to neseká jen při konkrétních akcích.

Zatížení serveru hraje taky roli, pokud má moc procesů nebo databází v tu chvíli aktivních, tak se může zpomalit. Pokus se podívat na monitorovací nástroje jako Grafana nebo Prometheus – ty ti ukážou metriky jako CPU a RAM využití.

Další věc je DNS. Někdy pomůže změnit DNS servery na rychlejší, třeba Google Public DNS nebo Cloudflare. A co se týče firewallu, ujisti se, že tam nemáš nějaké blbosti, co by mohly zpomalovat provoz.

Na závěr zkus udělat traceroute k serveru a podívat se, kde to laguje. To ti může říct, jestli je problém na tvé straně nebo někde po cestě. Držím palce!

159 slov
1.6 minut čtení
24. 5. 2024
Eduard Svoboda

Takhle vysoká latence může mít víc příčin, takže se na to podívej z různých úhlů. První věc, co bych zkontroloval, je zatížení serveru – pokud máš moc připojených uživatelů nebo běží nějaký náročný proces, jeho odpověď se může zpomalit. Pak si zkus ověřit, jaký máš ping k serveru – jestli je to fakt špatné, může být problém v síti mezi tebou a serverem. Zkus třeba tracert (nebo traceroute na Macu), to ti ukáže, kde se to zadrhává.

Někdy dělají problémy i DNS servery – pokud jsou pomalé, tak to může trvat dýl, než se ti načtou stránky. Zkus přepnout na nějaké rychlejší jako Google DNS (8.8.8.8) nebo Cloudflare (1.1.1.1).

Taky se zaměř na firewall nebo bezpečnostní nastavení – někdy tam může být něco, co zpomaluje odezvu. A pokud používáš hostované řešení, zkontroluj jejich status stránky – třeba mají výpadek nebo údržbu a proto to trvá.

Je dobrý sledovat i metriky jako CPU a RAM na serveru, jestli nejsou na maxu. Pokud nevíš jak na to, existují nástroje jako Nagios nebo Zabbix, které ti můžou pomoct s monitoringem.

Jestli máš možnost, oslov poskytovatele hostingu a zeptej se jich přímo na radu – oni mají přístup k víc informacím a můžou ti říct, co se přesně děje.

204 slov
2 minut čtení
21. 7. 2021
Radek Toman
Serverovny.cz/Články/Serverové chyby
Jak efektivně diagnostikovat a řešit problémy s vysokou latencí serveru?Praktický návod, jak identifikovat příčiny vysoké latence na serveru a metody pro její odstranění. Získejte přehled o tom, jak zlepšit výkon vašeho se...
1000 slov
10 minut čtení
1. 5. 2020
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky