Serverovny.cz/Fórum/Proč mi aplikace běží tak pomalu na serveru?

Proč mi aplikace běží tak pomalu na serveru?

Nedávno jsem si všiml, že moje aplikace, kterou provozuji na serveru, běží hrozně pomalu. Když to srovnám s tím, jak to fungovalo dřív, tak je to prostě noční a denní rozdíl. Zkoušel jsem restartovat server, ale ani to nepomohlo. Uvažoval jsem o tom, že možná mám špatně nastavené prostředí nebo co já vím. Možná je to tím, že je tam moc uživatelů a server to nezvládá? Ale zároveň si říkám, že bych měl mít dostatečný výkon na to, abych zvládl běžný provoz. Mám i nějaké analytické nástroje, ale i když ukazují určité metriky, nedokážu vyhodnotit, co přesně je špatně. Může být problém v databázi? Třeba má špatně nastavené indexy nebo je přetížená? A co další parametry jako paměť a CPU? Třeba nemám dost RAM nebo CPU prostě nestíhá? Zkoušel jsem i optimalizovat kód aplikace, ale stejně to nepomohlo. Takže teď nevím, jestli hledat problém u hostingu nebo jestli je chyba u mě. Kde vůbec začít hledat příčiny takového zpomalení? Vím, že jsou různé techniky na optimalizaci výkonu a ladění serverů a aplikací, ale jak se k tomu dostat? Měl by mi někdo poradit, jak na to?

186 slov
1.9 minut čtení
23. 1. 2022
Radek Jirásek

Zpomalení aplikace může mít spoustu důvodů. První věc, co bych zkontroloval, jsou serverové zdroje – CPU, RAM, diskový prostor. Pokud máš moc uživatelů najednou, tak to může fakt zatížit server. Zkus se podívat na monitorování výkonu a zjistit, jestli je třeba procesor nebo paměť vytížená na max.

Další věc je databáze. Jestli tam máš špatné indexy nebo hodně zaplnené tabulky, tak to může být velký problém. Optimalizace dotazů a přidání indexů by mohlo pomoct.

Někdy to může být i v samotném kódu aplikace – hodně volání API nebo špatně napsané funkce můžou zpomalit všechno. Zkus se podívat na logy a zjistit, jestli něco nezabírá víc času, než by mělo.

A fakt nezapomeň na hosting. Někdy to může být problém s poskytovatelem – třeba sdílený hosting může mít omezení výkonu. Takže to chce prozkoumat ze všech stran.

135 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Daniel Šilhavý

Zní to jako celkem frustrující situace. První věc, co bych zkusil, je zkontrolovat zatížení serveru – podívej se na CPU a RAM, jestli nejsou vytížené na max. Když je tam hodně uživatelů, tak může být server přetížený. Další věc je databáze, pokud máš špatně nastavené indexy, tak to může způsobit pomalé dotazy, což zpomaluje celou aplikaci. Zkus spustit nějaké analýzy dotazů na databázi a zjistit, co trvá nejdéle. Můžeš mít i problém s konfigurací serveru – třeba apache/nginx nastavení nebo php-fpm. Když už jsi zkoušel optimalizovat kód, možná by pomohlo i cachování dat nebo nějaké CDN pro statické soubory. Můžeš taky zkusit podívat na logy serveru, jestli tam nejsou nějaké chyby či varování, co by ti mohly napovědět. Držím palce, ať to brzy vyřešíš!

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Martin Vlček
Serverovny.cz/Články/Serverové chyby
Problémy s výkonem serveru: Jak na to, když aplikace zpomaluje?Objevte příčiny zpomalení aplikací na serverech a zjistěte, jak optimalizovat jejich výkon. Naučte se, jak diagnostikovat problémy a zlepšit uživatels...
1000 slov
10 minut čtení
15. 10. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky