Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když si myslím, že jsem dostal phishingový útok?

Co dělat, když si myslím, že jsem dostal phishingový útok?

Dobrý den, chci se poradit ohledně situace, která mě dost vyděsila. Nedávno jsem dostal e-mail, který vypadá jako od mé banky, ale něco na něm mi přišlo divné. Obsahoval odkazy na jakousi stránku, kde jsem měl zadat své přihlašovací údaje a další citlivé informace. Naštěstí jsem si uvědomil, že je to podezřelé a nesplnil jsem to, ale teď nevím, co všechno bych měl udělat dál. Myslím si, že by to mohl být phishingový útok a bojím se o své osobní údaje a peníze. Mám kontaktovat svou banku a říct jim o tom? Co když už někdo jiný tyto údaje zadal? Měl bych změnit hesla na svých účtech? A co s tím e-mailem? Mám ho smazat nebo nahlásit někam? Jak poznám, jestli je to opravdu phishing, nebo jen nějaký marketingový trik? Děkuji za všechny rady a zkušenosti. Jsem fakt nervózní z toho, co by se mohlo stát.

146 slov
1.5 minut čtení
12. 7. 2024
Jan Průcha

Je dobrý, že jsi se nenechal nachytat. Určitě bys měl kontaktovat svou banku a informovat je o tom e-mailu. Mohou ti poradit, co dělat dál a jak ochránit svůj účet. Když už jsi o tom přemýšlel, tak klidně změň hesla na všech účtech, kde používáš podobné přihlašovací údaje. To nikdy neublíží.

Co se týče e-mailu, většina bank má speciální e-mail nebo formulář na stránkách, kam můžeš phishingové e-maily nahlásit. Smazat ho můžeš, ale je lepší ho nahlásit, ať to vědí i ostatní.

Označení phishingu bývá, když je tam špatná adresa odesílatele, gramatické chyby nebo divné odkazy. Dobré je si dávat pozor na tyhle věci i v budoucnu. Vždycky se radši přihlašuj přímo na web banky a ne přes odkazy z e-mailů.

121 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Věra Vlková

Pokud si myslíš, že jsi dostal phishingový e-mail, tak to není sranda. Určitě se doporučuje kontaktovat svou banku a říct jim o tom. Oni by měli mít nějaký proces, jak to řešit. I když jsi naštěstí neposlal žádné osobní údaje, tak se hodí změnit hesla na všech účtech, kde máš citlivé informace. Je lepší být v bezpečí, než litovat.

E-mail rozhodně nemaž, ale nahlas ho třeba přímo bance nebo na příslušný úřad pro ochranu spotřebitelů. Většinou mají speciální sekce na phishing. Když e-mail vypadá divně, má špatné odkazy nebo gramatické chyby, tak to je většinou známka phishingu. Měj se na pozoru a buď opatrný s online věcmi.

107 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Richard Liška
Serverovny.cz/Články/Síťová bezpečnost
Jak odhalit a reagovat na pokusy o phishingové útoky na vaši infrastrukturuÚvod do detekce phishingu a doporučení pro ochranu serverové infrastruktury.
1000 slov
10 minut čtení
2. 6. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky