Linux vs Windows Server pro databázi – co zvolit?
Zdravím všechny, poslední dobou se hodně zamýšlím nad tím, jaký operační systém zvolit pro svou databázovou platformu. Mám na výběr mezi Linuxem a Windows Serverem a jsem trochu zmatený. Na jedné straně jsem slyšel, že Linux je velmi stabilní a nabízí skvělou výkonost, zvlášť když se mluví o databázích jako MySQL nebo PostgreSQL. Navíc se mi líbí ta možnost otevřeného kódu a přizpůsobitelnosti, což mi přijde jako velká výhoda, pokud chci mít plnou kontrolu nad svým serverem. Ale na druhé straně je tu Windows Server, který vypadá jako pohodlnější volba, zvlášť pokud už jsem zvyklý na Windows prostředí. Zároveň se říká, že je dobře integrovaný s dalšími aplikacemi od Microsoftu, což by mohlo být fajn pro budoucí rozšíření. Vím, že každé řešení má své klady a zápory, ale jaké jsou vaše zkušenosti? Co byste doporučili v případě správy databáze? Je lepší jít do Linuxu s jeho robustností a výkonem nebo zůstat u uživatelsky přívětivého Windows Serveru? Co třeba bezpečnostní otázky nebo náklady na licenci? Budu moc rád za vaše názory a tipy!