Jak si vybrat mezi Ubuntu Server a CentOS?
Už nějakou dobu zvažuji, jaký operační systém použít pro svůj nový server a mám dilema mezi Ubuntu Server a CentOS. Na jedné straně je tu Ubuntu, které se mi zdá být přívětivé a má spoustu dokumentace a podpory, ale na druhé straně slyším hodně chvály na CentOS kvůli jeho stabilitě a dlouhodobé podpoře. Potřebuji server pro vývoj aplikací a občasné nasazení webových stránek, takže bych chtěl, aby byl systém snadno administrativně zvládnutelný. Zajímalo by mě, jestli je pravda, že Ubuntu je více zaměřené na nové uživatele, a jestli bych měl při práci s CentOS narazit na nějaké komplikace, když nemám tolik zkušeností s administrací Linuxu. Taky by mě zajímalo, jaký má každý z těchto systémů přístup k balíčkům a aktualizacím. Je lepší mít více nových technologií dostupných na Ubuntu nebo je stabilnější práce s ověřenými verzemi v CentOS? Rád bych věděl, co si o tom myslíte vy ostatní, jaké máte zkušenosti a zda byste mi doporučili jeden z těchto systémů nebo třeba dokonce něco úplně jiného. Děkuji moc za vaše rady.