Serverovny.cz/Fórum/Jak si vybrat mezi Ubuntu Server a CentOS?

Jak si vybrat mezi Ubuntu Server a CentOS?

Už nějakou dobu zvažuji, jaký operační systém použít pro svůj nový server a mám dilema mezi Ubuntu Server a CentOS. Na jedné straně je tu Ubuntu, které se mi zdá být přívětivé a má spoustu dokumentace a podpory, ale na druhé straně slyším hodně chvály na CentOS kvůli jeho stabilitě a dlouhodobé podpoře. Potřebuji server pro vývoj aplikací a občasné nasazení webových stránek, takže bych chtěl, aby byl systém snadno administrativně zvládnutelný. Zajímalo by mě, jestli je pravda, že Ubuntu je více zaměřené na nové uživatele, a jestli bych měl při práci s CentOS narazit na nějaké komplikace, když nemám tolik zkušeností s administrací Linuxu. Taky by mě zajímalo, jaký má každý z těchto systémů přístup k balíčkům a aktualizacím. Je lepší mít více nových technologií dostupných na Ubuntu nebo je stabilnější práce s ověřenými verzemi v CentOS? Rád bych věděl, co si o tom myslíte vy ostatní, jaké máte zkušenosti a zda byste mi doporučili jeden z těchto systémů nebo třeba dokonce něco úplně jiného. Děkuji moc za vaše rady.

171 slov
1.7 minut čtení
14. 10. 2023
Kristýna Musilová

Takže, když to shrnu, Ubuntu Server je fakt uživatelsky přívětivější. Máš tam hodně tutoriálů a dokumentace, což se ti hodí, když jsi v tom novější. CentOS je víc o stabilitě a dlouhodobé podpoře, takže pokud chceš něco, co bude fungovat bez problémů na delší dobu, může to být lepší volba. Když mluvíme o balíčkách, Ubuntu používá APT a má spoustu novějších verzí softwaru a technologií, zatímco CentOS jede na RPM a většinou má starší, ale ověřené verze. Takže pokud chceš experimentovat s novinkama, jdi do Ubuntu. Pokud preferuješ stabilitu a robustnost pro produkci, pak CentOS. Měj na paměti, že administrace CentOS může být trošku složitější pro nováčka, ale dá se to zvládnout. Nakonec záleží na tom, co přesně potřebuješ a jak moc se chceš učit.

125 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Kamila Řezáčová

Takže, co se týče výběru mezi Ubuntu Server a CentOS, záleží hlavně na tom, co od toho očekáváš. Ubuntu Server je fakt uživatelsky přívětivý, má skvělou dokumentaci a spoustu komunitní podpory. Pro začátečníka je to asi lepší volba, pokud nemáš moc zkušeností s Linuxem. Všechny ty nové technologie a balíčky jsou tam celkem rychle dostupné, takže to je super pro vývoj aplikací a testování.

CentOS je zase známý svojí stabilitou a dlouhodobou podporou. Je to víc pro ty, co hledají něco osvědčeného a nechce se jim pořád aktualizovat na nové verze. Může být ale trochu složitější na začátku, hlavně pro někoho, kdo není zvyklý na administraci systému. Balíčky tam nejsou tak časté jako u Ubuntu, takže si musíš dávat pozor na to, co potřebuješ.

Pokud plánuješ dělat hodně experimentů a chceš mít přístup k novým věcem, jdi raději do Ubuntu. Jestli hledáš stabilitu a dlouhodobou podporu bez častých změn, CentOS by mohl být lepší volba. Ať tak nebo tak, oba systémy mají svoje klady a zápory, takže si to dobře promysli.

170 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Markéta Pavlíková
Serverovny.cz/Články/Operační systémy pro servery
Vyberte si správnou distribuci Linuxu pro serverové prostředíV tomto článku se podíváme na to, jak vybrat správnou distribuci Linuxu pro serverové prostředí s důrazem na Ubuntu, CentOS a Debian. Zohledníme klíčo...
1000 slov
10 minut čtení
1. 10. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky