Serverovny.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na upgrade serverového OS?

Kdy je nejlepší čas na upgrade serverového OS?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten nejlepší čas provést upgrade našeho serverového operačního systému. Samozřejmě, že vím, že existují nové verze a že občas je potřeba udělat změnu, ale zajímají mě konkrétní faktory. Například, mám na serveru běžící aplikace a chci se ujistit, že upgrade neovlivní jejich funkčnost. Jak moc důležité je mít poslední verzi OS, když se jedná o bezpečnost? Kdybychom udělali upgrade příliš brzy, mohlo by to způsobit problémy s kompatibilitou a tak dále. Slyšel jsem, že některé firmy čekají na stabilní verzi před tím, než přejdou na novější systém. Jaký máte názor vy? Je lepší provést upgrade během plánované údržby nebo až po nějakých testech v bezpečném prostředí? Jaké máte zkušenosti s upgradem v době velkého provozu? A co zálohy? Je dobré mít zálohu vždy před upgrade? Rád bych slyšel, jak to děláte vy a co vám fungovalo nejlépe. Kdy je tedy ten správný čas na upgrade serverového OS?

153 slov
1.5 minut čtení
28. 4. 2024
Milena Sládková

Upgrade serverového OS je rozhodně něco, co se nevyplatí podceňovat. Když to vezmu z pohledu praxe, nejlepší čas na upgrade je většinou během plánované údržby. Důležitý je samozřejmě testovací prostředí, kde všechno ověřit, aby to neshodilo běžící aplikace. Někdy firmy čekají na stabilní verzi – to dává smysl, protože nové verze můžou mít bugy, které ještě nikdo neodhalil. Bezpečnostní aktualizace by měly být priorita, ale pokud je OS stabilní a funguje, tak není potřeba skákat do nových verzí hned. Zálohy? Rozhodně! Mít zálohu před upgradem je zásadní krok, nikdy nevíš, co se může stát. Když děláš upgrade během špičky provozu, tak to může udělat víc škody než užitku, takže radši počkat na klidnější období. Takže shrnuto: testovat, zálohovat a provádět ve vhodnou dobu.

123 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Barbora Hrušková

Nejlepší čas na upgrade serverového OS je asi po důkladné úvaze a testování. Hlavně se zaměř, kdy máš nižší provoz, aby se minimalizovalo riziko výpadků. Nezapomeň na zálohy, to je základ – mít aktuální zálohu před upgradem ti může ušetřit spoustu starostí, když něco nevyjde. Co se týče bezpečnosti, je fajn mít poslední verzi, ale nesmíš zapomínat na kompatibilitu s aplikacemi. Mnohdy se vyplatí počkat na stabilní verzi, než se do toho vrhneš hned po vydání. Testování v bezpečném prostředí je rozhodně doporučeno, než nasadíš upgrade do produkce. A když už to děláš, tak ideálně během plánované údržby. Takže shrnuto – zálohy, testy a vybírat správný čas s ohledem na provoz a aplikace.

113 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeněk Koutný
Serverovny.cz/Články/Operační systémy pro servery
Kdy upgradovat z jedné verze serverového operačního systému na jinou?Článek se zabývá důvody a faktory ovlivňujícími rozhodnutí o upgradu serverového operačního systému. Zjistěte, kdy a proč je upgrade nezbytný.
1000 slov
10 minut čtení
7. 4. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky