Optimalizace operačního systému na serveru – co všechno by se dalo udělat?
Rád bych se zeptal na to, co všechno se dá udělat pro optimalizaci operačního systému na serveru. Mám na mysli všechny možné kroky, které mohou přispět k tomu, aby server běžel rychleji a efektivněji. Zajímá mě třeba, jaké služby je dobré vypnout, aby se uvolnily systémové prostředky, nebo jestli je potřeba nějakým způsobem upravit nastavení jádra. Co říkáte na různé optimalizační nástroje? Fungují opravdu a jaké konkrétní nástroje byste doporučili? Jak je to s pravidelnou údržbou a aktualizacemi – je lepší mít vše aktuální, nebo někdy i starší verze softwaru fungují lépe? A co monitoring výkonu – jaké metriky sledovat, abychom zjistili, kde může být problém? Ať už jde o paměť, procesor nebo diskové operace – jaké jsou nejlepší praktiky? Zmiňoval se mi kamarád o tom, že by se měl server správně nakonfigurovat pro specifické úkoly, jako je webhosting nebo databázový server. Jak to vlastně funguje a co obnáší taková konfigurace? Rád bych slyšel vaše tipy a triky přímo od těch, kteří s tím mají zkušenosti. Jaké změny jste provedli vy na svých serverech a jaký to mělo vliv na jejich výkon? Díky za každou radu!