Jaké jsou nejlepší monitorovací nástroje pro servery?
Mám dotaz ohledně monitorování serverů. V poslední době jsem začal více přemýšlet o tom, jak důležité je mít přehled o tom, co se na serverech děje. Zjistil jsem, že bez dobrého monitorovacího nástroje může být těžké odhalit problémy, než se stanou vážnými, a to by mohlo mít negativní dopad na výkon i dostupnost služeb. Zajímalo by mě, jaké nástroje byste doporučili pro sledování serverů? Myslím tím něco, co dokáže monitorovat výkon CPU, RAM, síťový provoz a další důležité metriky. Rád bych znal názory na různé možnosti – od jednoduchých nástrojů vhodných pro menší projekty až po robustní řešení pro větší infrastruktury. Jaké zkušenosti máte s konkrétními nástroji jako je Nagios, Zabbix, Prometheus nebo jinými? Co byste vybrali pro serverovou farmu versus samostatný server? A co třeba cloudová řešení? Je nějaký nástroj, který byste považovali za nepostradatelný při správě serverů? Jaké funkce by takový ideální monitorovací nástroj měl mít podle vás? Jaké jsou klady a zápory různých přístupů k monitorování? Těším se na vaše doporučení a tipy!