Serverovny.cz/Fórum/Jaký software doporučujete na monitorování serverů?

Jaký software doporučujete na monitorování serverů?

Zdravím všechny, potřeboval bych se poradit ohledně monitorování serverů. Mám několik serverů, které běží na různých operačních systémech a rád bych je měl pod kontrolou. Vím, že existuje spousta různých nástrojů a softwarových řešení, ale těžko se v tom orientuju. Hlavně bych chtěl něco, co nejenom zobrazuje základní informace jako využití CPU, paměti a diskového prostoru, ale také umí posílat upozornění, když se něco pokazí nebo je potřeba něco udělat. Uvažoval jsem o něčem open-source, ale zároveň bych nechtěl trávit hodiny nastavováním a laděním. Možná máte nějaké tipy na populární nástroje? Co používáte vy? Je důležité mít něco s hezkým uživatelským rozhraním nebo mi stačí jen textová konzole? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými monitorovacími systémy? Děkuju předem za všechny tipy a rady!

123 slov
1.2 minut čtení
19. 11. 2023
Hana Vaníčková

Tak já bych doporučil zkusit Zabbix. Je to open-source a docela snadno se nastavuje, i když trošku času to zabere. Sleduje ti CPU, RAM, disk a má i notifikace, když je něco špatně. Můžeš si tam nastavit různé alerty a dokonce to umí sledovat i servery na různých OS. Je tam i hezký webový rozhraní, takže se na to dobře kouká. Další možnost by mohla být Prometheus s Grafanou, ale tam už je to trošku víc práce s konfigurací. Pak je tu ještě Nagios, ale ten mi přijde trochu starší a méně intuitivní. Záleží, co preferuješ, ale Zabbix by mohl být dobrý start.

103 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Emil Šindelář

Záleží na tom, co přesně hledáš, ale doporučil bych mrknout na Zabbix nebo Prometheus. Oba jsou open-source a umí dost věcí. Zabbix má hezké rozhraní a dokáže posílat upozornění, když se něco pokazí. Nastavení je sice chvíli zabere, ale pak to docela dobře funguje. Prometheus je víc zaměřený na monitoring metrik a může být fajn, pokud máš hodně aplikací a chceš detailnější data. Jestli ti stačí něco jednoduššího, tak třeba Netdata by mohla být dobrá volba, má jednoduché UI a rychle se nastavuje. Každopádně si to zkus a uvidíš, co ti bude vyhovovat nejvíc.

94 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Štěpán Mareš
Serverovny.cz/Články/Serverové monitorování
Nejlepší praktiky pro nastavení a konfiguraci systémů monitorování výkonuZískejte tipy a triky pro efektivní sledování zdraví serverů. V tomto článku se podíváme na nejlepší praktiky, jak optimalizovat váš monitorovací syst...
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky