Co všechno potřebuji vědět, než koupím server?
Plánuji si pořídit server a chtěl bych se zeptat, co všechno bych měl vzít v úvahu, než udělám ten krok. Mám zkušenosti s PC, ale servery jsou pro mě ještě trochu španělská vesnice. Jaký typ serveru by byl pro mě nejlepší? Mám přemýšlet o fyzickém serveru nebo virtuálním? A co se týče hardwaru, jaký procesor a kolik RAM bych měl mít? Je lepší jít do vlastního serveru nebo zvážit pronájem? Co znamenají pojmy jako RAID, NAS a SAN a proč by mě měly zajímat? Jaké jsou rozdíly mezi dedikovaným serverem a cloudovým řešením? Potřebuju nějaký specifický operační systém, nebo je to jedno? A co software, na který bych měl myslet, abych mohl správně fungovat? Jaké zabezpečení bych měl mít na paměti? Je důležité mít zálohy, a pokud ano, jak je nejlépe nastavit? Jaké jsou náklady spojené s provozem serveru kromě jeho samotného pořízení? A co údržba - jak často je třeba provádět aktualizace a kontrolovat hardware? Kde najdu spolehlivé dodavatele a jak poznám dobrou nabídku? Jak se to všechno liší podle toho, jestli mám malou firmu nebo větší projekt? Děkuji za jakékoli tipy nebo rady, které mi pomohou udělat správné rozhodnutí!