Převod webu z veřejného serveru na soukromý – co všechno musím udělat?
Už delší dobu uvažuju o tom, že bych chtěl převést svůj web, který momentálně běží na veřejném serveru, na soukromý server. Chtěl bych mít větší kontrolu nad svými daty a také zvýšit úroveň zabezpečení. Jenže nikdy jsem to nedělal a tak nevím, co všechno je potřeba udělat. Mám konkrétní dotazy, které mě trápí. První otázka je, jaký typ soukromého serveru bych měl zvolit? Mám si pořídit fyzický server nebo mi stačí virtuální? Jaké jsou výhody a nevýhody obou možností? Dále by mě zajímalo, jaké programy nebo nástroje bych měl mít nainstalované, abych mohl server spravovat. Zvládnu to sám nebo je lepší oslovit odborníka? Co se týče samotného převodu dat, jakým způsobem se to dělá? Jakým způsobem přenést databázi a soubory bez ztráty informací? A co zálohy? Jak důležitá je záloha před takovým krokem? Mohu použít nějaké automatizované nástroje nebo skripty pro usnadnění procesu? A taky, jak se postarám o DNS záznamy? Jak dlouho trvá, než se změny projeví a co když něco nefunguje jak má? Je potřeba něco speciálního nastavit na novém serveru po převedení webu? A co optimalizace výkonu, je to nutné udělat hned po přesunu nebo stačí počkat? Budu rád za každý tip nebo radu, protože jsem si vědom toho, že to může být složitý proces a nechci nic podcenit.