Který je lepší pro automatizaci - Chef nebo Puppet?
Jsem teď ve fázi, kdy zkoumám možnosti automatizace správy serverů a narazil jsem na dvě populární nástroje - Chef a Puppet. Vím, že oba tyto nástroje slouží k automatizaci konfigurace a správy systémů, ale mám pocit, že každý má své specifické výhody a nevýhody. Hlavně mě zajímá, který z těchto dvou by byl lepší volbou pro moji situaci, protože se snažím udělat rozhodnutí ohledně toho, jakým směrem se ubírat při nastavování své infrastruktury. Co jsem slyšel, tak Chef je víc zaměřený na kód jako na recepty, což se mi líbí, ale pak zase Puppet prý nabízí skvělou možnost správy pomocí deklarativního jazyka a to mi přijde taky zajímavé. Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito dvěma nástroji? Jaké jsou jejich klíčové vlastnosti a jak se liší v reálném nasazení? Měli jste nějaké problémy při používání jednoho či druhého? Když vezmu v úvahu škálovatelnost, uživatelskou přívětivost a komunitní podporu, co byste doporučili pro menší firmy versus větší podniky? Který nástroj je podle vás snadnější na naučení pro nováčky a kdo by měl volit jeden nebo druhý? Jaké jsou tedy hlavní důvody pro výběr Chef versus Puppet? Rád bych slyšel názory a doporučení od vás, kteří máte s těmito nástroji více zkušeností.