Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se mi nepodaří obnovit data z zálohy v MongoDB?

Co dělat, když se mi nepodaří obnovit data z zálohy v MongoDB?

Mám velký problém s obnovou dat z zálohy v MongoDB. Zálohu jsem provedl podle všech doporučení, ale když se snažím obnovit data zpět do databáze, pořád mi to hází nějaké chyby. Zkoušel jsem použít příkazy mongodump a mongorestore, ale něco není v pořádku. Ujistil jsem se, že mám správné verze MongoDB a že záloha byla skutečně vytvořena správně. Ověřil jsem i souborový systém, jestli tam není nějaký problém. Myslím, že mám data uložená na disku, ale když je chci načíst, tak to prostě nefunguje. Existuje nějaký způsob, jak zjistit, co přesně selhává? Možná nějaké logy nebo diagnostické nástroje? Zkoušel jsem už i přepnout na jinou instanci MongoDB, ale ani to nepomohlo. Mám strach o svá data a nevím, jak dál postupovat. Můžete mi poradit, co bych měl ještě zkontrolovat nebo jaké další kroky podniknout? Je možné že by byla záloha poškozená nebo něco jiného? Děkuji za jakoukoli radu.

148 slov
1.5 minut čtení
28. 8. 2023
Jindřich Král

Když ti nejde obnovit data z MongoDB zálohy, zkus se podívat na tyhle věci. První věc je ověřit, jestli je záloha opravdu v pořádku. Můžeš zkusit otevřít soubory ze zálohy a mrknout, jestli tam něco je. Dále se koukni do logů MongoDB, ty by měly obsahovat nějaké chybové hlášky, co ti napoví, kde je problém. Pokud jsi použil mongodump a mongorestore, ujisti se, že jsi při obnově zadal správné parametry a že jsi připojený k té správné instanci. Zkontroluj i verze MongoDB, protože občas můžou být problémy mezi verzemi. Jestli máš možnost, zkus si udělat novou zálohu na jiné instanci a porovnat to. A pokud nic z toho nepomůže, možná by stálo za to prozkoumat komunitní fóra nebo GitHub, jestli někdo neřešil podobný problém. Je dost možné, že záloha byla poškozená, ale doufám, že najdeš způsob, jak to zachránit.

139 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Šárka Karásková

Zní to, že máš docela frustraci. Zkus se podívat na logy MongoDB, měly by být v adresáři s daty nebo na místě, kde jsi spouštěl mongod. Ty logy ti můžou říct, co přesně se pokazilo při obnově. Jestli se ti nedaří použít mongorestore, zkontroluj, jestli nemáš nějaký problém s přístupovými právy nebo jestli používáš správný formát souboru. Můžeš zkusit použít příkaz --drop, aby se odstranily existující kolekce před obnovou. Taky by stálo za to ověřit integrity záloh – třeba pomocí bsondump pro konverzi a kontrolu, jestli jsou soubory v pořádku. Pokud jsi udělal zálohu pomocí mongodump, měla by být funkční, ale občas se může něco pokazit. Nezapomeň podívat i na verze – pokud jsi obnovoval na jinou verzi, mohlo by to taky dělat potíže. Třeba zkusit jinou instanci jako test a uvidíš, co se stane. Hlavně si zachovej klid a postupně to procházej.

143 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Dana Burianová
Serverovny.cz/Články/Databázové servery
Jak provádět zálohy a obnovu dat v MongoDB: Praktický návod na konfiguraci zálohování a kontrolu integrity datV tomto článku se podíváme na to, jak efektivně zálohovat a obnovovat data v MongoDB, přičemž se zaměříme na praktické tipy, triky a nástroje, které v...
1000 slov
10 minut čtení
28. 8. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky