Jak zabezpečit databázový server před útoky?
Nedávno jsem se začal více zajímat o zabezpečení databázových serverů, protože jsem slyšel, že se zvyšuje počet kybernetických útoků a že jsou databáze častým cílem. Mám několik otázek ohledně toho, jak správně ochránit svůj databázový server, abych minimalizoval riziko útoků. Jaké jsou nejlepší praktiky pro zabezpečení databázového serveru? Je třeba se zaměřit na fyzickou bezpečnost serveru, nebo je důležitější konfigurace softwaru? Měli bychom používat firewally, nebo stačí pouze silná hesla pro uživatelské účty? Dále bych chtěl vědět, jak důležité je šifrování dat a zda by mělo být implementováno i na úrovni aplikace. A co aktualizace – jak často bych měl provádět aktualizace systému a databázového software, aby byl server co nejbezpečnější? Je vůbec možné mít server úplně zabezpečený proti útokům, nebo je to spíše mýtus? Zajímalo by mě také, jaká je role zálohování dat v rámci zabezpečení a zda existují nějaké specifické nástroje nebo metody, které byste doporučili pro monitorování a detekci podezřelé aktivity na databázovém serveru. Jaké jsou varovné signály, že by mohl být server napaden? Děkuji za jakékoli rady nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet.