Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když potřebuju obnovit ztracená data?

Co dělat, když potřebuju obnovit ztracená data?

Nedávno jsem narazil na opravdu frustrující situaci. Měl jsem na svém počítači spoustu důležitých souborů, které jsem si myslel, že mám bezpečně zálohované. Bohužel se mi stalo, že se mi rozbil disk a všechny mé cenné data jsou najednou pryč. Teď nevím, co s tím. Zkoušel jsem různé programy na obnovu dat, ale zatím to vypadá beznadějně. Může mi někdo poradit, jaké jsou nejlepší postupy pro obnovu ztracených dat? Jaké programy na obnovu dat byste doporučili? Existují i nějaké profesionální služby, které by mohly pomoci? A co když mám podezření, že se mi data poškodila během pokusu o obnovu? Jak mohu zajistit, abych neudělal něco, co by situaci ještě zhoršilo? Slyšel jsem také o různých metodách zálohování dat, ale teď už je pozdě a já se snažím vyřešit aktuální problém. Mám strach, že pokud nic nepodniknu, navždy ztratím důležité dokumenty a fotografie. Co byste dělali na mém místě? Máte nějaké tipy nebo triky na to, jak úspěšně obnovit ztracená data ze serveru nebo z disku? Budu vděčný za každou radu!

170 slov
1.7 minut čtení
20. 8. 2024
Milena Sládková

Ztráta dat je fakt na nic. Když už jsi to zkoušel s těmi programy na obnovu a nic, tak bych zkusil pár dalších. Například Recuva je zdarma a celkem dobrá na obnovu smazaných souborů. Pak je tu EaseUS Data Recovery Wizard, ten má taky solidní pověst, ale je placenej. Pokud se ti disk vůbec nespouští, tak bych šel rovnou za profíkama, co se specializujou na obnovu dat. Může to být drahý, ale pokud jsou data fakt důležitý, tak to za to možná stojí.

Nezapomeň, že čím víc budeš s diskem manipulovat, tím menší šanci máš na úspěšnou obnovu. Takže pokud máš podezření, že se něco poškodilo během pokusu o obnovu, tak to raději nech na odbornících. A pokud se ti podaří něco zachránit, hned to pořádně zálohuj na jiný disk nebo do cloudu.

S těmi zálohami je to vždycky lepší mít plán dopředu, ale teď to už nevyřešíš. Zkus se zaměřit hlavně na aktuální situaci a uvidíš, jak to dopadne.

159 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Libor Hroch

Když ti disk odejde a data jsou pryč, je to fakt na houby. Zkus nejdřív nějaký program na obnovu dat, jako Recuva nebo TestDisk. Tyhle mají dobré hodnocení a umí toho dost. Ale pozor, neinstaluj nic na ten poškozený disk, můžeš si data ještě víc zničit. Pokud jsi už zkoušel něco a nic nefungovalo, pak bych zvážil profesionální služby. Ty obvykle dokážou zachránit i to, co je po softwarových pokusech ztracené. Ale ceny bývají dost vysoké. Jinak si pamatuj, že zálohy jsou základ – třeba cloud nebo externí disky. Teď ti asi moc nepomůže, ale příště na to nezapomeň. Držím palce, ať se ti něco podaří!

106 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Michaela Pospíšilová
Serverovny.cz/Články/Údržba server výbavy
Zálohování a obnova dat: Nejlepší praxe pro serverovnyObjevte, jak efektivně spravovat zálohování a obnovu dat na serverech, abyste minimalizovali ztrátu informací. Přečtěte si naše tipy a nejlepší praxe!
1000 slov
10 minut čtení
9. 12. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky