Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit monitoring serveru bez drahých nástrojů?

Jak nastavit monitoring serveru bez drahých nástrojů?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně monitorování serveru. Jsem v tomhle tématu spíše nováček a nechci investovat velké peníze do komerčních nástrojů, protože mi to přijde zbytečné. Vím, že existují různé drahé softwary, které nabízejí komplexní monitoring, ale zajímalo by mě, jestli existují nějaké levné nebo dokonce zdarma alternativy, které by mi mohly pomoci. Rád bych měl přehled o výkonu serveru, sledoval vytížení CPU, RAM a také dostupnost služeb. Myslíte si, že by šlo nastavit nějaký jednoduchý systém monitoringu bez nutnosti platit za licenční poplatky? Kdybych mohl využít open-source nástroje nebo něco podobného, bylo by to super. Jaké máte zkušenosti s takovým řešením? Jaké konkrétní programy nebo skripty doporučujete? Bude mi stačit něco jednoduchého na začátek, abych se s tím seznámil a postupně třeba přešel na něco pokročilejšího. Prosím o tipy a rady, jak začít a co všechno je potřeba k tomu správně nastavit monitoring serveru. Děkuji moc!

148 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2024
Matěj Krejčík

Jasně, dá se to udělat levně a dokonce zdarma. Zkus třeba Zabbix nebo Nagios, to jsou open-source nástroje, co zvládnou monitoring serveru a ukážou ti vytížení CPU, RAM, dostupnost služeb atd. Je to sice trošku víc práce na nastavení, ale jakmile to rozjedeš, tak si pak můžeš přidávat další metriky a služby. Pokud hledáš něco jednoduššího, tak třeba Munin nebo Netdata jsou super. Munin je fakt lehkej na nastavení a bude ti sledovat základní věci, Netdata má hezký dashboard a detailní přehledy. Oba jsou zdarma a dají se snadno nainstalovat. Takže se neboj experimentovat, internet je plnej návodů. Hodně štěstí!

100 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Daniel Vondra

K monitorování serveru bez velkých nákladů doporučuji zkusit nějaké open-source nástroje. Například Zabbix nebo Nagios jsou super volby. Ty ti umožní sledovat CPU, RAM, disk a další parametry. Je tam sice trošku křivka učení, ale za to to stojí. Můžeš si také nastavit upozornění na problémy, což je užitečné. Další možností je Grafana spolu s Prometheem, to je taky hodně populární a krásně zpracovává data do grafů. Pokud chceš něco opravdu jednoduchého, zkus Munin – ten ti vytvoří přehledné grafy s minimálním nastavením. Všechny tyhle nástroje jsou zdarma a máš k nim spoustu dokumentace. Takže se neboj experimentovat a uvidíš, co ti sedne nejvíc.

104 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Jakub Hladík
Serverovny.cz/Články/Údržba server výbavy
Monitoring serverů: Jak si sestavit vlastní řešeníVytvořte si vlastní monitorovací systém pro servery a udržujte jejich výkon na špičkové úrovni. Naučte se, jak sledovat zdraví serverů v reálném čase.
1000 slov
10 minut čtení
20. 4. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky