Kdy je lepší používat kontejnery než tradiční virtualizaci?
Zajímalo by mě, kdy se vyplatí přejít z tradiční virtualizace na kontejnery. Vím, že kontejnery jako Docker nebo Kubernetes jsou v poslední době hodně populární, ale nechápu úplně, proč by je člověk měl preferovat. Mám na mysli situace, kdy bych měl zvolit kontejnery místo klasických VM. Jsou snad kontejnerové aplikace rychlejší a efektivnější? A co škálovatelnost? Často slyším, že kontejnery umožňují snadnější škálování a nasazení aplikací, ale jak to vlastně funguje v praxi? Jak je to s výkonem? Zvládnou kontejnery lépe zvládat zátěž než virtuální stroje? Dále mě zajímá, jak je to s izolací a bezpečností. Vím, že VM poskytují silnou izolaci, ale jestliže kontejnery běží na sdíleném jádře, jak moc jsou tedy bezpečné? A co správa a údržba? Je práce s kontejnery složitější než s klasickými virtualizovanými prostředími? Mám také dotaz ohledně kompatibility – je možné provozovat starší aplikace v kontejnerech bez problémů? A co podpora různých operačních systémů? Vím, že některé aplikace jsou náročné na specifické OS, takže jak se tohle všechno kombinuje s použitím kontejnerů? Nechci skončit s nefunkčním prostředím jen proto, že jsem se rozhodl pro modernější technologii. Takže shrnuto – kdy je lepší použít kontejnery než tradiční virtualizaci? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obou přístupů?