Serverovny.cz/Fórum/Jaký hypervisor je nejlepší pro malé firmy?

Jaký hypervisor je nejlepší pro malé firmy?

Přemýšlím o virtualizaci v naší malé firmě a zajímalo by mě, který hypervisor by byl nejvhodnější pro naše potřeby. Slyšel jsem o několika možnostech, jako je VMware, Hyper-V a KVM. Vím, že každý z nich má své výhody a nevýhody, ale jaké jsou konkrétní rozdíly, pokud jde o snadnost použití a náklady? Naše firma nemá velký rozpočet na IT, takže hledáme spolehlivé řešení, které nebude příliš drahé na implementaci ani údržbu. Zároveň bych chtěl vědět, jak to vypadá s podporou a komunitou kolem jednotlivých hypervisorů. Je lepší jít do komerčního produktu, nebo se spíše orientovat na open source? Máte někdo zkušenosti s nasazením hypervisoru v malých firmách? Jaké problémy jste řešili a co byste doporučili? Byl bych vděčný za praktické tipy a rady od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti.

130 slov
1.3 minut čtení
21. 11. 2021
Ivana Stará

Pro malou firmu bych asi doporučil KVM. Je to open source, takže nezaplatíš za licenci jako u VMware nebo Hyper-V. KVM je stabilní a když máš Linux server, dá se to snadno nastavit. Podpora je dobrá, komunita kolem KVM je velká a najdeš spoustu návodů a fór, co ti poradí. Pokud chceš něco jednoduššího a s pěkným rozhraním, můžeš zkusit Proxmox, což je postavený na KVM a má super GUI.

VMware je fajn, ale pro malé firmy může být dost drahý, hlavně co se týče údržby a licencí. Hyper-V by mohl být taky volba, pokud už používáte Windows servery, ale zase je to komerční produkt a nemusí to být úplně levné.

Pokud nemáte velký rozpočet, jít do open source je určitě lepší cesta, i když můžeš narazit na nějaké problémy při nastavení. Ale s trochou hledání atd. bys měl najít řešení. Takže za mě KVM nebo Proxmox, než se hrabat v drahých komerčních produktech.

153 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Miroslav Přibyl

Takže, co se týče hypervisorů pro malou firmu, já bych doporučil KVM. Je to open source, takže ušetříš dost peněz na licencích a je to dost robustní. Můžeš si ho snadno nasadit na Linux server, což je další plus, pokud už nějaký máš. VMware je super, ale drahý a pro malou firmu dost zbytečný. Hyper-V může být dobrý, ale zase je to spíš pro firmy co už jedou na Windows a potřebuješ k tomu tu licenci.

Pokud jde o podporu, KVM má velkou komunitu a spoustu dokumentace online, takže když narazíš na problém, většinou najdeš řešení. Sice komerční podpora pro KVM existuje, ale většina lidí se spokojí s komunitou.

Osobně jsem měl pár problémů s konfigurací, ale většinou se daly vyřešit s pomocí fór. Takže pokud chceš něco levného a funkčního, jdi do KVM. Ale klidně koukni i na Proxmox, což je nadstavba nad KVM a má hezké webové rozhraní, což usnadňuje správu.

152 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Lukáš Drábek
Serverovny.cz/Články/Virtualizace serverů
Porovnání hypervisorů: Který zvolit pro vaši serverovou infrastrukturu?Podrobný článek o různých hypervisorech na trhu, jejich výhodách, nevýhodách a vhodnosti pro konkrétní scénáře nasazení.
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky