Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se server přehřívá?

Co dělat, když se server přehřívá?

Mám takový problém, už nějakou dobu mi náš server dělá starosti, protože se příliš přehřívá. Myslím, že to může mít vliv na výkon a stabilitu, ale nevím přesně, co s tím. Vždycky jsme měli naše servery v dostatečně větraném prostoru, ale možná to už nestačí. Zkoušel jsem zjistit, jestli je správně nastavený chladič a ventilátory, ale nějak mi to nezajímá. Je normální, že se servery během zátěže zahřívají, nebo to znamená, že máme nějaký problém? Mám se bát o hardware? Co bych měl mít na paměti při kontrole teploty serveru? Zkoušel jsem i nějaké softwarové nástroje pro monitorování, ale nevím, jak z toho vyčíst, co je špatně. Měl bych zvážit investici do lepšího chlazení? Je lepší vzduchové nebo kapalinové chlazení pro servery? A co filtry a údržba? Kdy je potřeba čistit a jak často? Co si myslíte o umístění serveru v místnosti s klimatizací? Pomohlo by to? Jaké jsou vaše tipy a triky pro udržení serverů v optimálním stavu a jak předcházet přehřívání? Děkuji za rady!

166 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2023
Dana Holubová

Pokud se ti server přehřívá, je to rozhodně problém, co bys neměl podceňovat. V první řadě zkontroluj větrání – ujisti se, že máš dostatečný airflow kolem serveru. Udržuj prostor čistý a bez prachu, protože nahromaděný prach může blokovat ventilátory a chladiče. Když už mluvíme o ventilátorech, zkontroluj, jestli jsou funkční a nejsou zanešené. Jakmile jsou ventilátory špinavé, výkon chlazení výrazně klesá.

Monitoruj teploty pomocí softwaru, ale taky si dej pozor na to, jaký mají normální hodnoty pro tvůj hardware. Pokud se teploty blíží k maximálním limitům, něco je špatně. Určitě bych doporučil investici do lepšího chlazení, pokud je to potřeba – vzduchové chlazení je levné a snadné, ale kapalinové může být efektivnější v některých případech, zvlášť pokud máš víc výkonu.

Údržba je klíčová – filtry bys měl čistit alespoň jednou za měsíc a celkově bys měl server kontrolovat pravidelně na prach a nečistoty. Umístění serveru v klimatizované místnosti rozhodně pomůže udržet teploty pod kontrolou. Takže jo, tohle všechno jsou fakt důležitý věci, co bys měl mít na paměti. Drž se toho a uvidíš, že se situace zlepší.

175 slov
1.8 minut čtení
27. 11. 2022
Matěj Ryba

Když se server přehřívá, je to většinou špatně. To, že se zahřívá při zátěži, je normální, ale pokud to vypadá, že se blíží k nebezpečným teplotám, je potřeba zasáhnout. Zkontroluj chladiče a ventilátory – jestli fungují pořádně, jinak zvaž výměnu nebo přidání dalších. Údržba je důležitá – prachové filtry by měly být čištěny pravidelně, ideálně každý měsíc, jinak se může hromadit prach a vzduch nebude proudit tak, jak má. Klimatizace v místnosti určitě pomůže udržet stabilní teplotu. Zvaž i lepší chlazení – vzduchové už jsou standard, ale kapalinové může být efektivnější v některých případech. A sleduj teploty pomocí monitorovacích nástrojů – jestli vidíš, že teploty stoupají nad doporučené hranice, tak něco není v pořádku. Měj oči na stopkách a neváhej jednat!

121 slov
1.2 minut čtení
28. 2. 2024
Jaroslava Dvořáčková
Serverovny.cz/Články/Údržba serverů
Jak správně spravovat teplotu a chlazení serverů v datovém centruObjevte klíč k efektivnímu chlazení serverů v datovém centru. Prozkoumejte důležitost správného managementu teploty a její vliv na dlouhověkost server...
1000 slov
10 minut čtení
21. 10. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky