Proč mi server z ničeho nic padá a co s tím můžu dělat?
Nedávno se mi stalo něco, co mě dostalo do nepříjemné situace. Můj server, který jsem měl nastavený a běžel bez problémů, začal najednou padat a já opravdu nevím, čím to může být. Nejdřív jsem si myslel, že to je jen nějaký dočasný problém, ale když se to stalo opakovaně, začal jsem si dělat starosti. Mám na tom serveru několik důležitých aplikací a webových stránek, které jsou pro mě klíčové, takže mě to dost stresuje. Zkoušel jsem restartovat server, ale to vždycky jen na chvíli pomůže. Může za to nějaký špatný skript nebo třeba selhání hardware? Nebo se může jednat o přetížení systémových zdrojů? Věřím, že jsem nenasadil žádné nové změny, které by mohly způsobit tyhle problémy. Také jsem zkontroloval logy, ale tam nic podezřelého není. Je možné, že mi třeba někdo útočí na server? Jak bych měl postupovat, abych zjistil příčinu těchto pádů? Mám nějaké možnosti monitorování výkonu nebo analýzu zatížení? Co se vlastně dělá v takových případech? Rád bych se dozvěděl i o nějakých prevencích do budoucna. Pomůže mi třeba zvýšit zdroje nebo optimalizovat konfiguraci? Omlouvám se za možná chaotický dotaz, ale cítím se bezradně a potřebuji poradit od někoho zkušenějšího. Co byste dělali na mém místě?