Jaké metriky serverového výkonu bych měl sledovat?
Když se člověk pustí do správy serverů, brzy zjistí, jak důležité je mít přehled o výkonu a stavu těchto zařízení. Mě zajímá, na které konkrétní metriky bych se měl zaměřit, abych měl jistotu, že server funguje tak, jak má. Vím, že existuje spousta různých ukazatelů, ale jaké jsou ty nejdůležitější pro monitorování výkonu serveru? Zajímalo by mě například, jak sledovat zatížení CPU a jestli stačí jenom sledovat průměrné hodnoty, nebo jestli se mám dívat i na maximální a minimální výkyvy. Dál bych chtěl vědět, co všechno říká využití paměti – jak poznám, jestli je server poddimenzovaný nebo naopak přetížený? Jak důležité jsou informace o využití disku a jeho rychlosti? A také mě zajímá, jestli by měly být součástí mého monitoringu nějaké další metriky jako například latence nebo síťový provoz. Nechci se ztratit v číslech a grafech, proto by mě zajímal názor odborníků na to, co opravdu potřebuju sledovat, abych mohl efektivně spravovat server a předešel případným problémům s výkonem. Tohle všechno je pro mě nové a rád bych měl nějaký jasný plán, co přesně sledovat, aby mi nic neuniklo. Jaké nástroje doporučujete? Je lepší mít nějaký komplexní monitoring systém nebo stačí pár jednoduchých skriptů? Jak jste to dělali vy na začátku? Každá rada se hodí!