Serverovny.cz/Fórum/Jaké metriky serverového výkonu bych měl sledovat?

Jaké metriky serverového výkonu bych měl sledovat?

Když se člověk pustí do správy serverů, brzy zjistí, jak důležité je mít přehled o výkonu a stavu těchto zařízení. Mě zajímá, na které konkrétní metriky bych se měl zaměřit, abych měl jistotu, že server funguje tak, jak má. Vím, že existuje spousta různých ukazatelů, ale jaké jsou ty nejdůležitější pro monitorování výkonu serveru? Zajímalo by mě například, jak sledovat zatížení CPU a jestli stačí jenom sledovat průměrné hodnoty, nebo jestli se mám dívat i na maximální a minimální výkyvy. Dál bych chtěl vědět, co všechno říká využití paměti – jak poznám, jestli je server poddimenzovaný nebo naopak přetížený? Jak důležité jsou informace o využití disku a jeho rychlosti? A také mě zajímá, jestli by měly být součástí mého monitoringu nějaké další metriky jako například latence nebo síťový provoz. Nechci se ztratit v číslech a grafech, proto by mě zajímal názor odborníků na to, co opravdu potřebuju sledovat, abych mohl efektivně spravovat server a předešel případným problémům s výkonem. Tohle všechno je pro mě nové a rád bych měl nějaký jasný plán, co přesně sledovat, aby mi nic neuniklo. Jaké nástroje doporučujete? Je lepší mít nějaký komplexní monitoring systém nebo stačí pár jednoduchých skriptů? Jak jste to dělali vy na začátku? Každá rada se hodí!

205 slov
2.1 minut čtení
24. 7. 2021
Ladislav Holuša

Sledování výkonu serveru je fakt důležité, pokud chceš mít všechno pod kontrolou. Začni s CPU - sleduj zatížení, průměrné hodnoty jsou fajn, ale určitě se koukej i na maximum a minimum. To ti dá lepší představu o špičkách. U paměti sleduj nejen využití, ale i swap. Když ti swap roste, můžeš být poddimenzovaný. Diskové operace jsou taky klíčové – ne jen využití disku, ale i rychlost čtení a zápisu. Latence může hodně napovědět o síťovém provozu, takže to nezapomeň zahrnout do monitoringu. Hlavně si vyber nějaký monitoring systém, co ti ukáže všechny tyhle metriky pohromadě. Můžeš začít třeba s něčím jako Prometheus nebo Zabbix, ale klidně i s něčím jednodušším na začátek. Skripty jsou super, ale komplexní systém ti ušetří nervy v dlouhodobém horizontu.

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Adam Klíma

K monitorování výkonu serveru je fajn sledovat pár klíčových metrik. Určitě začni s CPU - sleduj průměrné, maximální a minimální hodnoty. Maximální výkyvy můžou naznačovat problémy, takže to není jen o průměru. U paměti je dobré mít přehled o využití, zejména swapu. Když paměť často šplhá k maximu, může to znamenat, že server je poddimenzovaný. Disky taky nezapomeň sledovat - jak využití, tak rychlost čtení a zápisu. Pomůže ti to odhalit, jestli disk není bottleneck.

Síťový provoz je další důležitá metrika. Sleduj latenci a propustnost, aby ses ujistil, že síť není přetížená. Také se podívej na error rate u paketů.

K nástrojům – můžeš začít s něčím jednoduchým jako je Grafana nebo Prometheus pro vizualizaci a sběr dat. Pokud chceš něco robustnějšího, zvaž monitoring jako Zabbix nebo Nagios. Já osobně jsem začínal s jednoduchými skripty a postupně přešel na komplexnější řešení, když jsem viděl potřebu. Ušetřilo mi to spoustu nervů.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Alena Hrušková
Serverovny.cz/Články/Monitorování serverového výkonu
Porozumění metrikám serverového výkonu: Co sledovat a proč?V tomto článku se podíváme na klíčové metriky monitorování výkonu serveru, jaké mají význam pro IT operace a jak je efektivně sledovat.
1000 slov
10 minut čtení
2. 8. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky