Jaká jsou pro a proti dedikovaných serverů?
Nedávno jsem se dostal k tématu dedikovaných serverů a přemýšlím, jestli jsou pro mě ta pravá volba. Mám pár otázek ohledně výhod a nevýhod, které by mi mohli pomoci se rozhodnout. V první řadě, co všechno vlastně získám, když si pronajmu dedikovaný server? Je to jen o výkonu a rychlosti, nebo se tu skrývá i něco víc? Jaké konkrétní situace by měly vést k tomu, že bych měl zvolit dedikovaný server místo sdíleného hostingu nebo VPS? Je pravda, že dedikované servery nabízejí lepší zabezpečení? A co správa – je těžké takový server udržovat? Co pokud nemám moc zkušeností s administrací serverů? Ušetřím sice nějaké peníze tím, že se vyhnu externím službám, ale není tam riziko, že nedokážu server správně nastavit a zabezpečit? A co náklady? Jsou dedikované servery opravdu tak drahé, jak se říká? Jaké faktory ovlivňují cenu? A co flexibilita – mohu si server přizpůsobit svým potřebám, nebo jsem omezen nějakými standardními nastaveními? Zkrátka by mě zajímalo, co všechno obnáší mít dedikovaný server a jestli to za ty náklady skutečně stojí. Kdyby mi někdo mohl objasnit tyto věci a podělit se o zkušenosti, byl bych mu opravdu vděčný.