Jak správně nastavit load balancer pro webové servery?
Nedávno jsem se začetl do problematiky load balancerů a jsem si vědom, jak důležitou roli hrají při správě webových serverů. Zajímalo by mě, jaké jsou základní kroky k jejich správnému nastavení? Mám pár webových aplikací, které potřebují být vždy dostupné a výkon je pro mě klíčový. Slyšel jsem o různých druzích load balancerů, jako je ten na základě DNS nebo ten, který dělá distribuci na úrovni IP. Jaký typ byste doporučili pro malé a střední projekty? Je také potřeba mít nějakou speciální infrastrukturu, jako jsou servery s vysokým výkonem, nebo to zvládnu i na běžných strojích? A co se týče konfigurace – je lepší používat nějaké grafické rozhraní nebo raději příkazový řádek? Dále mě zajímá, jak správně monitorovat výkon a dostupnost serverů, abych věděl, že load balancer funguje tak, jak má. Mám mít obavy z latence při použití load balanceru? Jak zjistím, zda je zatížení serverů optimální, nebo jestli se mi nestává, že jeden server dostává veškerou zátěž? Chtěl bych taky vědět, zda existují nějaké běžné chyby při nastavování a na co si dát pozor v průběhu provozu. Pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti, budu moc vděčný za jakýkoli názor. Díky moc!