Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se server přehřívá?

Co dělat, když se server přehřívá?

Jsem si vědom toho, že přehřívání serveru může být vážný problém a rád bych se zeptal na pár tipů, jak to vyřešit. Mám doma malou serverovnu a poslední dobou jsem si všiml, že se některé servery začínají přehřívat. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen náhodná situace, ale teď už to vypadá, že je to častější jev. Zkoušel jsem pár základních věcí jako je čištění ventilátorů a kontrola kabeláže, ale stále mám obavy o stabilitu a životnost hardwaru. Mám také nějaké informace o tom, že špatná cirkulace vzduchu může hrát velkou roli, takže se chci zeptat, co pro to mohu udělat. Jaký je nejlepší způsob, jak zajistit lepší chlazení serverů? Mám investovat do nějakých speciálních chladičů nebo třeba do kvalitnějšího ventilátoru? A co se týče umístění serverů, je lepší mít je na podlaze nebo výš? Je nějaký rozdíl mezi umístěním v rohu místnosti nebo uprostřed? Jak moc důležité je mít servery mimo dosah přímého slunečního světla? Omlouvám se za spoustu otázek, ale jsem fakt nervózní z toho, že se mi servery přehřívají. Chtěl bych se vyhnout zbytečným problémům a případným ztrátám dat. Takže pokud máte nějaké rady nebo zkušenosti s tímto problémem, budu moc vděčný za jakékoli tipy! Jaké jsou vaše doporučení pro prevenci přehřívání serverů?

207 slov
2.1 minut čtení
1. 1. 2025
Lenka Bílková

Když se servery přehřívají, je to vážně problém. Pokud jsi už vyčistil ventilátory a zkontroloval kabely, tak zkus zjistit, jestli máš dobrou cirkulaci vzduchu. Mělo by být dost místa kolem serverů, aby vzduch mohl volně proudit. Někdy může pomoct i změnit uspořádání racku nebo serverů, třeba je dát výš, aby se teplý vzduch mohl lépe odvětrávat.

Zkus investovat do kvalitnějších ventilátorů nebo dokonce do speciálních chladičů, pokud to vypadá na vážnější problém. Co se týče umístění, určitě se vyhýbej přímému slunečnímu světlu – to dává zabrat jakýmkoliv komponentům. Mít servery v rohu může být špatný nápad, protože tam se vzduch špatně cirkuluje. Zkus je mít víc uprostřed místnosti, kde se může vzduch lépe pohybovat.

A pokud můžeš, udržuj teplotu v místnosti co nejstabilnější - nějaká klimatizace by mohla hodně pomoct. Zkrátka sleduj teploty a buď proaktivní v údržbě a chlazení.

140 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Petr Bednář

Když se servery přehřívají, je to fakt problém. Základ je mít dobré chlazení, takže zkontroluj ventilátory, jestli se točí a nejsou zaprášené. Mít servery na podlaze může být lepší, protože teplý vzduch stoupá, ale zase záleží na tom, jak máš místnost uspořádanou. Rozhodně nedávej servery blízko okna nebo na slunce, to jim taky moc nesvědčí. Můžeš zkusit i přidat nějaké extra ventilátory k cirkulaci vzduchu nebo investovat do kvalitnějšího chlazení přímo na serverech. Umístění v rohu místnosti může bránit proudění vzduchu, takže radši je dej kousek od stěn. A když už jsme u toho, třeba i zvážit klimatizaci v místnosti. Chlazení je klíčový pro stabilitu a životnost hardwaru, tak na to dej pozor.

113 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Bohumil Kočí
Serverovny.cz/Články/Serverové komponenty
Důležitost chlazení v serverových farmách: Jak zabránit přehřátí hardware?Objevte klíčové metody chlazení serverů a zjistěte, jak se vyhnout problémům s přehříváním v serverových farmách. Naučte se efektivní postupy pro udrž...
1000 slov
10 minut čtení
7. 5. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky