Serverovny.cz/Fórum/Jak zrychlit Raspberry Pi pro domácí server?

Jak zrychlit Raspberry Pi pro domácí server?

Mám doma Raspberry Pi, které používám jako server a chtěl bych ho nějak zrychlit. Zatím jsem na něm rozjel pár projektů, jako je mediální server a webový server, ale zdá se mi, že to občas dost drhne. Není to sice žádný herní stroj, ale rád bych věděl, jaké jsou osvědčené metody pro jeho optimalizaci. Mám si třeba pořídit rychlejší SD kartu, nebo by stálo za to zkusit nějaký SSD disk? Jaké operační systémy jsou nejlepší pro výkon? A co třeba přetaktování? Je to vůbec možné na Raspberry Pi a má to smysl? Slyšel jsem něco o tom, že by se daly použít i některé optimalizace v rámci softwaru nebo úpravy nastavení sítě. Co byste doporučili? Také mě zajímá, jestli je lepší mít všechny aplikace na jednom Raspberry, nebo raději rozdělit úlohy na více zařízení. Jaký vliv má typ napájení na výkon? Zjistil jsem, že pokud Raspberry nedostává dostatek energie, může se zpomalit. Také bych rád věděl něco o chlazení – má smysl investovat do aktivního chlazení, když chci maximálně využít výkon? Jaké máte zkušenosti s tímhle vším a co vám pomohlo zlepšit výkon vašeho Raspberry Pi? Díky za každou radu!

190 slov
1.9 minut čtení
13. 11. 2023
Tereza Dvořáková

Zrychlení Raspberry Pi pro domácí server je celkem častý problém. Nejzásadnější je určitě investice do rychlejší SD karty, ideálně třídy A1 nebo A2, protože to dost pomůže s I/O operacemi. SSD disk je taky super volba, pokud ho můžeš připojit přes USB, výkon se výrazně zlepší. Co se týče operačních systémů, Raspbian Lite je skvělý pro výkon, protože nemá zbytečné GUI. Přetaktování sice možné je, ale dej pozor na teploty a napájení, protože slabé napájení může zpomalit celej systém. Mít víc Raspberry Pi pro různé úkoly je dobrá myšlenka, pokud to chceš mít oddělené a stabilní, ale záleží na tvých potřebách. Chlazení má smysl, zvlášť když to přetaktuješ, tak aktivní chlazení může pomoct udržet teploty nízko. Celkově se zaměř na optimalizaci softwaru – vypni nepotřebné služby a optimalizuj nastavení sítě. To by mohlo dost pomoct.

135 slov
1.4 minut čtení
15. 9. 2023
Zuzana Zajícová

Zrychlení Raspberry Pi pro domácí server je celkem běžnej problém, co lidi řeší. Určitě zvaž SSD disk, ten ti dá mnohem rychlejší přístup k datům než SD karta, takže to fakt pomůže. Co se týče operačního systému, zkús třeba Raspberry Pi OS Lite, bez GUI to beží líp. Přetaktování taky můžeš zkusit, ale dej pozor na teploty a napájení – pokud nemáš dostatek energie, tak se může Pi zpomalit nebo dokonce restartovat. Chlazení má smysl, zvlášť když ho plánuješ přetaktovat. Aktivní chlazení můžeš pořídit klidně i s ventilátorem. Co se týče softwaru, optimalizuj služby, co běží na pozadí – vypni to, co nepotřebuješ. Ohledně rozdělení úloh na víc zařízení: pokud máš víc projektů, tak je lepší je rozdělit, aby se to nepřetěžovalo na jednom Pi. Celkově si hraj s nastavením a sleduj výkon, každá drobnost se počítá.

137 slov
1.4 minut čtení
3. 2. 2023
Soňa Kotková
Serverovny.cz/Články/Raspberry Pi jako server
Optimalizace výkonu Raspberry Pi pro domácí serverové aplikaceZískejte maximum z vašeho Raspberry Pi a proměňte ho v efektivní domácí server. Objevte tipy, triky a techniky, jak optimalizovat výkon při provozu se...
1000 slov
10 minut čtení
14. 9. 2022
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky