Jak zrychlit Raspberry Pi pro domácí server?
Mám doma Raspberry Pi, které používám jako server a chtěl bych ho nějak zrychlit. Zatím jsem na něm rozjel pár projektů, jako je mediální server a webový server, ale zdá se mi, že to občas dost drhne. Není to sice žádný herní stroj, ale rád bych věděl, jaké jsou osvědčené metody pro jeho optimalizaci. Mám si třeba pořídit rychlejší SD kartu, nebo by stálo za to zkusit nějaký SSD disk? Jaké operační systémy jsou nejlepší pro výkon? A co třeba přetaktování? Je to vůbec možné na Raspberry Pi a má to smysl? Slyšel jsem něco o tom, že by se daly použít i některé optimalizace v rámci softwaru nebo úpravy nastavení sítě. Co byste doporučili? Také mě zajímá, jestli je lepší mít všechny aplikace na jednom Raspberry, nebo raději rozdělit úlohy na více zařízení. Jaký vliv má typ napájení na výkon? Zjistil jsem, že pokud Raspberry nedostává dostatek energie, může se zpomalit. Také bych rád věděl něco o chlazení – má smysl investovat do aktivního chlazení, když chci maximálně využít výkon? Jaké máte zkušenosti s tímhle vším a co vám pomohlo zlepšit výkon vašeho Raspberry Pi? Díky za každou radu!