Serverovny.cz/Fórum/Co potřebuju, abych mohl použít Raspberry Pi jako webový server?

Co potřebuju, abych mohl použít Raspberry Pi jako webový server?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně Raspberry Pi. Plánuji si postavit malý webový server a narazil jsem na myšlenku použít Raspberry Pi. Jenže nevím, co všechno k tomu potřebuji. Mám už vlastní Raspberry Pi 4, ale co dál? Musím mít nějaký speciální operační systém, nebo stačí ten, co tam mám teď? A co programy, které bych měl nainstalovat? Nějaké webové servery jako Apache nebo Nginx? A jak je to s databázemi? Musím mít třeba MySQL nebo něco podobného? Jaké jsou nejlepší praktiky pro zabezpečení takového serveru? Myslím, že se mi hodí i nějaké rady o tom, jak správně nastavit porty a firewall. Jaké komponenty bych měl mít k tomu, abych to všechno rozjel bez problémů? Co třeba napájení a chlazení, je to potřeba řešit, když to má běžet pořád? Kde sehnat potřebné příslušenství a jaké jsou ceny? Chci aby to bylo efektivní a spolehlivé. Díky všem za tipy!

148 slov
1.5 minut čtení
22. 12. 2024
Šárka Kříčková

Takže, jestli chceš použít Raspberry Pi jako webový server, tak to není žádná věda. První věc, co bys měl udělat, je nainstalovat nějaký operační systém - doporučil bych Raspbian (teď už se to jmenuje Raspberry Pi OS), je to dost stabilní a má dobrou podporu. Pak si můžeš vybrat mezi Apache a Nginx, oba jsou fajn, ale Nginx bývá rychlejší na menších strojích jako je Pi. Co se týče databáze, pokud plánuješ mít nějakou dynamickou webovku, tak MySQL nebo MariaDB budou potřeba. Ale jestli ti stačí statický obsah, tak to můžeš klidně přeskočit.

Zabezpečení je důležité - nastav si firewall (iptables nebo ufw) a měj na paměti pravidelnou aktualizaci systému a softwaru. Porty 80 a 443 na HTTP a HTTPS musí být otevřené, ale jinak omez, co se dá. Chlazení může být dobrý nápad, pokud ho plánuješ nechat běžet 24/7, něco jako pasivní chladič nebo fan přidat.

Napájení - ujisti se, že máš kvalitní napájecí adaptér, aby ti Pi nezkolaboval. Co se týče příslušenství, tak asi SD karta minimálně 16 GB pro OS a nějaké zálohy, případně externí disk pro data. Ceny jsou různý podle toho, co všechno sháníš, ale většinou nejsou moc vysoké. Všechny tyhle věci najdeš na netu nebo v obchodech s elektronikou.

203 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Nikola Fučíková

Pokud chceš udělat z Raspberry Pi 4 webový server, tak to není vůbec složité. Budeš potřebovat pár věcí. Hlavně doporučuju nainstalovat Raspbian, což je Debian pro Pi. Ten máš asi už teď, ale ujisti se, že je aktuální. Pak si stáhni a nainstaluj třeba Apache nebo Nginx, záleží co preferuješ – Nginx je rychlejší na statické stránky, ale Apache má víc modulů.

Pokud chceš mít i databázi, tak MySQL nebo MariaDB jsou dobré volby. K tomu si můžeš přidat PHP, prostě udělej LAMP nebo LEMP stack. Ať to máš rychlý a funkční.

Zabezpečení je důležitý, takže nezapomeň nastavit firewall (ufw je jednoduchý) a změnit výchozí porty, aby tě nezničil nějaký automatizovaný útok. Také se vyplatí pravidelně aktualizovat software.

Co se týče napájení, dej si pozor na kvalitní zdroj, ideálně alespoň 3A, aby to bez problémů utáhlo různé periférie. Chlazení taky není špatný mít – ventilátory nebo pasivní chladiče můžou pomoct, když to poběží nonstop.

Všechny tyhle komponenty se dají sehnat v obchodech s elektronikou nebo online. Cena závisí na tom, co všechno koupíš a jestli chceš něco víc fancy. Ale dá se to pořídit v rozumných cenách.

Takže shrnuto: Raspbian, web server (Apache/Nginx), databáze (MySQL/MariaDB), zabezpečení (firewall), solidní napájení a chlazení. Držím palce!

199 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
František Hladík
Serverovny.cz/Články/Raspberry Pi jako server
Jak nastavit Raspberry Pi jako webový server s ApachePodrobný návod na instalaci a konfiguraci Apache na Raspberry Pi pro hostování vlastních webových stránek.
1000 slov
10 minut čtení
17. 3. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky