Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit Raspberry Pi jako mediální server pro filmy a hudbu?

Jak nastavit Raspberry Pi jako mediální server pro filmy a hudbu?

Mám doma Raspberry Pi a chci ho využít jako mediální server, abych mohl streamovat filmy a hudbu na různá zařízení v domácnosti. Nikdy jsem to ale nedělal, tak nevím, kde začít. Slyšel jsem něco o Kodi nebo Plex, ale nejsem si jistý, co je lepší volba pro mé potřeby. Jaké jsou vlastně kroky k tomu, abych mohl Raspberry Pi nastavit tak, abych mohl mít všechny své filmy a hudbu pohromadě? Potřebuju k tomu nějaký speciální software nebo hardware? Jaké formáty souborů podporují tyto mediální servery? A co bezpečnost? Jak mohu chránit svůj mediální server před neoprávněným přístupem? Vím, že Raspberry Pi má omezený výkon, takže by mě zajímalo, jestli se na tom dá streamovat ve vysoké kvalitě bez zasekávání. Dále by mě zajímalo, jestli je potřeba mít nějaké zkušenosti s Linuxem nebo programováním pro nastavení takového serveru. Odpovědi na tyto otázky mi pomohou lépe pochopit, jak začít s tímto projektem a jaké další možnosti můžu zvážit. Díky za pomoc!

159 slov
1.6 minut čtení
15. 1. 2025
Helena Kubíčková

Jasně, nastavit Raspberry Pi jako mediální server je celkem fajn projekt. Nejdřív si vyber, jestli chceš jít s Kodi nebo Plex. Kodi je hodně přizpůsobitelný, takže pokud chceš mít vše pod kontrolou a máš rád tinkering, tohle může být cesta. Na druhou stranu, Plex je jednodušší na nastavení a má pěkné uživatelské rozhraní, ale trochu ti to omezuje. K oběma potřebuješ nějaké médium, kde budeš mít filmy a hudbu uložené, takže externí HDD nebo USB flashka by nebyly na škodu. Co se týče formátů, tak většina běžných jako MP4, MKV atd. by měla fungovat bez problémů.

K bezpečnosti – určitě si nastav nějaké heslo pro přístup k serveru a případně zapni firewall. Taky zkontroluj, jaké porty máš otevřené. Raspberry Pi zvládne streamovat i v dobré kvalitě, ale záleží na tom, co přesně chceš streamovat a kolik zařízení to bude najednou tahat. Trošku zkušennosti s Linuxem by se ti hodilo, ale nejsi úplně bez šance ani bez nich, prostě se řiď návody!

Takže shrnuto: nastavíš si Kodi nebo Plex, zprovozníš externí úložiště a pak si užiješ filmy a muziku na TV nebo telefonu. Snad ti to pomůže!

185 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Natálie Kašparová

Nastavit Raspberry Pi jako mediální server je super projekt a není to tak složité, jak to vypadá. Můžeš použít buď Kodi, které je víc zaměřené na přehrávání médií přímo na zařízení, nebo Plex, což je víc jako server, kde můžeš streamovat na různá zařízení. Já bych šel spíš do Plexu, protože je to skvělý pro streamování na TV nebo mobil a má hezké rozhraní.

Co se týče kroků, tady je pár základních tipů: nejprve si stáhni obraz systému (např. Raspberry Pi OS) a nainstaluj ho na SD kartu. Pak nainstaluj Plex Media Server přímo z jejich webu. Budeš potřebovat připojení k internetu a nějaké externí úložiště, kde si budeš uchovávat filmy a hudbu. USB HDD nebo SSD je ideální.

Formáty souborů? Plex podporuje většinu běžných formátů jako MP4, MKV, MP3 atd., takže s tím nebudeš mít problém. Co se výkonu týče, Raspberry Pi zvládne streamovat v pohodě, ale záleží na kvalitě videa a počtu zařízení, co to sledují najednou. Doporučuji možná i nějaký ventilátor, aby se to nepřehřívalo.

Ohledně bezpečnosti – měl bys mít alespoň nějaké základní heslo pro svůj Plex účet a můžeš nastavit firewall na routeru, aby jsi kontroloval přístup. Zkušenosti s Linuxem ti pomůžou, ale dá se to zvládnout i bez nich.

Takže to je v kostce – stáhni software, nastav si úložiště a streamuj! Držím palce.

216 slov
2.2 minut čtení
19. 1. 2025
Oldřich Krejčík
Serverovny.cz/Články/Raspberry Pi jako server
Raspberry Pi jako mediální server: Jak streamovat filmy a hudbuPraktický návod na nastavení Raspberry Pi jako mediální server pomocí Plexu nebo Kodi. Naučte se, jak snadno streamovat filmy a hudbu na vašich zaříze...
1000 slov
10 minut čtení
13. 1. 2025
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky