Proč je důležitá lokalizace datových center pro dostupnost služeb?
Přemýšlím o tom, jak moc ovlivňuje lokalizace datových center to, co všechno děláme na internetu. Vždycky jsem slyšel, že když je server blízko, tak je vše rychlejší a spolehlivější. Ale jak přesně to funguje? Je to opravdu pravda, že když jsou datová centra blízko uživatelům, tak se zvyšuje dostupnost služeb? Jak moc to všechno závisí na geografické poloze? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní příklady, kdy špatná lokalizace serverů vedla k výpadkům nebo pomalému přístupu. Co třeba latence? Jak ovlivňuje latence to, kolik lidí může současně používat nějakou online službu? Myslím, že je to hodně důležité téma pro každého, kdo se zabývá IT nebo správou serverů. Jak se vlastně určuje ideální místo pro datové centrum? A co třeba legislativa a ochrana dat? Ovlivňuje i to lokalizaci serveroven? Celkově jsem zvědavý, jak moc všechno souvisí a jaké faktory je dobré brát v úvahu při plánování infrastruktury. Pokud má někdo zkušenosti nebo znalosti k tomuto tématu, budu rád za každou odpověď.