Serverovny.cz/Fórum/Jak poznám, že mám problém s latencí v síti?

Jak poznám, že mám problém s latencí v síti?

Už nějakou dobu mám pocit, že moje internetové připojení není tak rychlé, jak by mělo být. Stává se mi, že když se pokouším hrát online hry, občas to laguje a já prostě nevím, co s tím. Někdy se stránky načítají pomalu nebo se video na YouTube seká, i když mám slušné internetové připojení. Je možné, že to souvisí s latencí? Jak vůbec poznám, že mám problém s latencí v síti? Můžu nějak zjistit, jestli je to tímto nebo je to spíš něco jiného? Když mluvíme o latenci, co všechno to obnáší? Jaké jsou typické příznaky vysoké latence a co bych měl sledovat? Mohlo by pomoci zkontrolovat nějaké specifické hodnoty ve svém routeru nebo udělat nějaké testy rychlosti? A co je vlastně ping a jak s tím souvisí moje zkušenost s pomalým internetem? Existují nějaké tipy, jak snížit latenci nebo ji lépe diagnostikovat? Myslím, že bych měl vědět víc o tom, jak funguje moje síť a co mohu udělat pro zlepšení. Děkuji za jakoukoli pomoc!

164 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2022
František Kolář

Problémy s latencí se většinou projevují jako zpoždění v reakci při hraní her, pomalé načítání stránek nebo sekání videí. Latence je čas, který potřebuje data, aby se dostala z vašeho zařízení na server a zpět. Můžeš to zjistit pomocí příkazového řádku a příkazu "ping" – stačí napsat ping [adresa serveru] a uvidíš, jak dlouho to trvá. Ideálně by latence měla být pod 50 ms pro online hry, ale nad 100 ms už může být problém. Pokud máš vysoké hodnoty, můžeš mít problémy s routerem, špatným Wi-Fi signálem nebo zahlcenou sítí. Zkus třeba restartovat router, připojit se přes kabel místo Wi-Fi nebo zkontrolovat, jestli nemáš moc zařízení připojených k síti. Testy rychlosti ti můžou taky ukázat stabilitu připojení. Pokud to nezlepší, můžeš zvážit změnu poskytovatele internetu.

125 slov
1.3 minut čtení
28. 5. 2024
Tomáš Hroch

Problémy s latencí se dají poznat podle několika typických příznaků. Jestliže ti lagují hry, sekají se videa nebo se stránky načítají pomalu, může to být jasný signál, že máš problém s latencí. Latence se měří v milisekundách (ms) a čím nižší číslo, tím lépe. Zkus provést test rychlosti pomocí nějakého online nástroje, kde budeš mít možnost vidět hodnotu pingu. Ping je vlastně čas, který trvá, než se data odešlou a vrátí zpět. Pokud máš ping nad 100 ms, může to znamenat problémy při hraní her nebo streamování.

Když mluvíme o latenci, tak ji můžou ovlivnit různé faktory – třeba kvalita připojení, vzdálenost od serveru nebo i zahlcení sítě. Můžeš zkusit restartovat router, zkontrolovat kabely nebo se podívat na to, kolik zařízení je připojeno k síti. Taky zkus připojení přes ethernet kabel místo Wi-Fi, to často pomůže.

Jestli chceš snížit latenci, můžeš zkusit omezit počet zařízení v síti během hraní, vypnout aplikace na pozadí, které žerou šířku pásma. Někdy pomůže i změna DNS na rychlejší server. Nezapomeň si prostě sledovat ty hodnoty a uvidíš, co ti funguje a co ne.

178 slov
1.8 minut čtení
26. 5. 2024
Alena Holušová
Serverovny.cz/Články/Serverové sítě
Proč je důležité monitorovat latenci a šířku pásma v serverových sítích?Objevte, proč je klíčové sledovat latenci a šířku pásma v serverových sítích, jaký mají vliv na výkon aplikací a jak efektivně monitorovat tyto parame...
1000 slov
10 minut čtení
5. 10. 2021
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky