Serverovny.cz/Fórum/Jak přenést server na IPv6, když IPv4 už není dostupné?

Jak přenést server na IPv6, když IPv4 už není dostupné?

V poslední době se čím dál tím více mluví o tom, jak je důležité přejít na IPv6, protože adresy IPv4 jsou už skoro vyčerpané a mnozí poskytovatelé internetu nám je už nemohou poskytnout. Mám server, který běží na starší verzi IPv4 a teď jsem se dozvěděl, že můj ISP mi už adresy v této verzi nenabídne. Mám obavy, jak to teď udělat, abych svůj server mohl nadále používat a aby byl pořád dostupný. Znamená to, že musím kompletně přestavět celou infrastrukturu? Jaké kroky bych měl podniknout k migraci na IPv6? Nestačí jenom přepnout adresu, nebo musím udělat něco víc? Mohli byste mi prosím poradit, jaké změny v konfiguraci mě čekají? A co třeba firewall? Budu muset aktualizovat i ten? Nebo je možné mít server nastavený tak, aby fungoval zároveň na IPv4 i IPv6? Chtěl bych se ujistit, že nedojde k výpadku a že všechno poběží hladce. Jak dlouho může taková migrace trvat? A co zabezpečení? Jak se liší zabezpečení serveru na IPv6 oproti IPv4? Kde vůbec začít, když nemám moc zkušeností s IPv6? Rád bych slyšel rady od těch, kteří už mají s touto migrací zkušenosti. Děkuji za každou pomoc.

190 slov
1.9 minut čtení
24. 10. 2021
Barbora Brožová

Přejít na IPv6 je dneska dost aktuální téma. Neboj se, nemusíš hned kompletně přestavovat celou infrastrukturu. Mnoho serverů dnes zvládá obě verze, IPv4 i IPv6, takže to můžeš udělat postupně. Nejprve získej od ISP IPv6 adresu, určitě ti ji poskytnou, když už IPv4 nemají.

Pak se budeš muset podívat na konfiguraci serveru. Zkontroluj, jestli tvůj operační systém podporuje IPv6 – většina moderních distribucí to zvládá bez problémů. V rámci konfigurace ti stačí přidat novou IPv6 adresu a nastavit routování.

Nezapomeň na firewall, ten určitě bude potřebovat úpravy. Musíš povolit provoz přes IPv6 a podle potřeby upravit pravidla. Zabezpečení se trochu liší, doporučuje se používat IPsec pro šifrování komunikace na IPv6, ale většina základních firewall pravidel bude fungovat i tady.

Migrace by neměla trvat dlouho, pár hodin max, pokud nejsi úplný začátečník. Ale doporučuji si vše vyzkoušet nejdřív na testovacím serveru, aby ses vyhnul problémům. Pokud nemáš moc zkušeností, najdi si nějaké tutoriály nebo fóra zaměřená na IPv6 – je jich spousta.

Takže v klidu, je to zvládnutelný proces a pokud to uděláš pomalu a krok za krokem, tak by nic nemělo spadnout.

179 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Lukáš Sedláček

Takže, pokud chceš přejít na IPv6, tak to není zas tak složitý, ale chce to pár kroků. Prvně, zjisti, jestli tvůj ISP vůbec poskytuje IPv6 adresy. Když už jo, požádej je o přidělení IPv6 adresy pro tvůj server. Můžeš mít server nastavený na obě verze, takže IPv6 a IPv4 můžou běžet současně, což je fajn pro hladký přechod.

Pak se podívej na konfiguraci serveru – budeš muset upravit síťové nastavení, aby podporoval IPv6. Taky nezapomeň aktualizovat firewall. Ten většinou potřebuje úpravy, protože pravidla pro IPv4 a IPv6 se liší.

Co se týče zabezpečení, tak se ujisti, že máš správně nastavené pravidla pro IPv6. Některé útoky jsou jiný než u IPv4, takže je dobré si o tom něco přečíst.

Migrace může trvat od pár hodin po několik dní podle toho, jak moc máš server rozjetý. Začni s testováním v nějakém sandboxu nebo virtuálním stroji, ať víš, co a jak funguje. Hlavně buď trpělivý a zkoušej to postupně.

155 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Jaroslav Tvrdík
Serverovny.cz/Články/Serverové sítě
Když použití IPv6 není volbou: Jak migrovat servery na IPv6 a co to obnáší?Detailní návod na migraci serverů z IPv4 na IPv6, včetně výzev a přínosů. Přečtěte si o tom, jak přejít na novou generaci protokolu a co to znamená pr...
1000 slov
10 minut čtení
28. 4. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky