Kdy přejít na cloud?
Zajímalo by mě, jak poznám, že bych měl migrovat do cloudu? Mám pocit, že se stále více firem a jednotlivců přesouvá na cloudové řešení, ale nejsem si jistý, jestli je to něco, co bych měl udělat také já. Jaké jsou hlavní signály, které by mi mohly naznačit, že je čas udělat tuto změnu a z jakých důvodů by to pro mě mohlo být výhodné? Zvažoval jsem například vyšší flexibilitu, škálovatelnost a možná i nižší náklady na údržbu serverů. Vím, že cloud nabízí různé služby jako SaaS, IaaS nebo PaaS a že to může mít vliv na způsob, jakým spravuji své IT zdroje. Také jsem slyšel o výhodách zálohování dat a přístupu k aplikacím odkudkoliv. Na druhou stranu se trochu bojím o bezpečnost a kontrolu nad svými daty, když je umístím někam do "oblaků". Jak tedy mohu zjistit, zda je pro mě cloud správná volba? Měli bychom se orientovat na nějaké konkrétní faktory, jako jsou náklady na hardware nebo software, nebo spíše na potřebu modernizace našeho stávajícího systému? Jaké máte zkušenosti s migrací do cloudu a co byste doporučili? Opravdu si nejsem jistý, jestli je to krok správným směrem a rád bych slyšel názory dalších lidí.