Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit zabezpečení cloudového úložiště?

Jak správně nastavit zabezpečení cloudového úložiště?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně nastavení zabezpečení cloudového úložiště. V poslední době se stále více mluví o kybernetických útocích a úniky dat, takže jsem si řekl, že by bylo fajn mít své soubory v cloudu dobře chráněné. Jenže nevím, kde začít. Měl bych nastavit dvoufázové ověření, nebo existují i jiné metody, které by mohly výrazně zvýšit bezpečnost? A co když si chci sdílet soubory s ostatními, jak tomu předejít, aby se k nim dostali lidé, kteří by neměli? Zajímalo by mě také, jestli je lepší používat některé speciální šifrování nebo zabezpečení dat před tím, než je nahraju do cloudu? A co pravidla pro silná hesla? Jak často bych měl hesla měnit a co by mělo být součástí dobrého hesla? Taky jsem slyšel o různých typech cloudových služeb – jsou nějaké, které nabízejí lepší zabezpečení než jiné? Je dobré mít zálohy dat na více místech nebo stačí mít všechno v jednom cloudu? Tohle všechno mě trápí a rád bych znal vaše názory a doporučení. Díky moc.

166 slov
1.7 minut čtení
19. 5. 2023
Matěj Blažek

Zabezpečení cloudového úložiště je fakt důležitý téma. Určitě bys měl začít s dvoufázovým ověřením, to je základ. Tím se výrazně zvyšuje ochrana proti neautorizovanému přístupu. Co se týče sdílení souborů, snaž se používat možnosti sdílení s omezeným přístupem, jako je třeba nastavení hesel na sdílené odkazy nebo omezení na konkrétní e-mailové adresy.

Šifrování dat před nahráním do cloudu je dobrý nápad, protože to může ochránit tvoje soubory i v případě, že by někdo získal přístup k tvému cloudovému účtu. Silná hesla jsou naprostá nutnost – měly by mít minimálně 12 znaků a kombinovat velká a malá písmena, čísla a speciální znaky. Hesla měň pravidelně, ideálně každé tři měsíce.

Co se týče různých cloudových služeb, některé jsou víc zaměřené na bezpečnost než jiné, takže si dobře prostuduj recenze a zjisti, jaké mají ty služby zabezpečení. A rozhodně je fajn mít zálohy dat na víc místech, třeba i na externím disku, aby ses vyhnul případným problémům s jedním cloudem. Takže shrnutí: dvoufázové ověření, silná hesla, šifrování a zálohy – to jsou tvoje priority.

169 slov
1.7 minut čtení
5. 2. 2024
Kamila Vítková

Zabezpečení cloudového úložiště je fakt důležitý téma. Určitě začni s dvoufázovým ověřením, to ti přidá další vrstvu ochrany. Hesla by měla být silná, ideálně aspoň 12 znaků, kombinuj velký a malý písmena, čísla a speciální znaky. Měň hesla třeba každé tři měsíce, ať se ti nepřihodí nějaký průser.

Když sdílíš soubory, používej odkazy s vypršením platnosti nebo přístupová práva, aby sis byl jistý, že se k nim nedostanou nechtění lidé. A co se týče šifrování – dobrý nápad! Můžeš šifrovat data před nahráním do cloudu, tím zvýšíš ochranu.

Některé cloudové služby nabízejí lepší zabezpečení než jiné, tak si to prozkoumej. A zálohovat na více místech je taky rozumný krok – nikdy nevíš, co se může stát. Takže klidně mít zálohy jak v cloudu, tak na externím disku nebo jiném úložišti. Buď proaktivní a zabezpeč svoje data, ať máš klid.

139 slov
1.4 minut čtení
22. 11. 2024
Luboš Bárta
Serverovny.cz/Články/Cloud Computing
Nastavení a správa cloudových prostředí: Nejlepší praktiky pro administrátoryObjevte nejlepší praktiky, jak efektivně řídit a spravovat cloudovou infrastrukturu. Rozviňte své znalosti o cloudových technologiích pomocí užitečnýc...
1000 slov
10 minut čtení
27. 11. 2021
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky