Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu zabezpečit svůj virtuální server proti útokům?

Jak mohu zabezpečit svůj virtuální server proti útokům?

Mám virtuální server a chtěl bych se zeptat, jak ho můžu pořádně zabezpečit proti útokům. Slyšel jsem, že kybernetické útoky jsou v dnešní době opravdu časté a bojím se, že bych mohl přijít o důležitá data nebo že by mi někdo mohl nabourat systém. Zkoušel jsem už nějaké základní kroky jako silná hesla a pravidelné aktualizace, ale nejsem si úplně jistý, jestli to stačí. Je dobré používat firewall a jaký typ je nejlepší pro virtuální servery? Co třeba antivirové programy, jsou opravdu potřeba? A co takhle šifrování dat, má smysl? Taky jsem slyšel něco o DDoS útocích a jak je to vlastně mohu bránit? Měli byste nějaké doporučení na konfiguraci serveru nebo na nástroje, které by mi mohly pomoct zvýšit úroveň zabezpečení? Vím, že zabezpečení je důležité nejen pro mě, ale i pro mé zákazníky. Jaké praktiky byste doporučili z pohledu prevence? Děkuji za každou radu.

146 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2022
Jindřiška Vacková

Zabezpečení virtuálního serveru je dost důležitý úkol, a máš pravdu, že útoky jsou čím dál častější. Určitě děláš dobře, že používáš silná hesla a aktualizace, ale je toho víc, co můžeš udělat. Použití firewallu je super nápad – ideálně bys měl mít jak softwarový, tak hardwarový firewall. Softwarové jako iptables nebo UFW jsou dost užitečné a mohou ti pomoct blokovat nechtěný provoz.

Antivirové programy na serverech nejsou vždy nutné, ale pokud plánuješ hostit nějaké aplikace nebo weby, co by mohly být cílem, tak se hodí mít něco jako ClamAV pro kontrolu škodlivého kódu.

Šifrování dat rozhodně má smysl, hlavně pokud pracuješ s citlivými informacemi. Můžeš použít šifrování na úrovni disků nebo jednotlivých souborů.

Co se týče DDoS útoků, tady to je složitější. Můžeš zvážit služby jako Cloudflare nebo Akamai, které ti můžou pomoct filtrovat nechtěný provoz.

Mysli na pravidelnou zálohu dat a používání dvoufázového ověřování pro přístup na server. Zároveň sleduj logy pro případné podezřelé aktivity. Zkrátka kombinuj různé strategie zabezpečení a buď v obraze ohledně novinek v oblasti kybernetické bezpečnosti.

171 slov
1.7 minut čtení
9. 6. 2024
Emil Škoda

Zabezpečení virtuálního serveru je fakt důležité. Jestli už máš silná hesla a děláš pravidelné aktualizace, to je super první krok. Firewall určitě doporučuju, ideálně nějaký software firewally jako UFW pro Linux nebo něco jako CSF, což je taky fajn pro VPS. Antivirový program může mít smysl, i když na serverech to není tak běžné, ale záleží na tom, co na serveru provozuješ. Šifrování dat je pak další level zabezpečení – pokud máš citlivý info, tak to určitě zvaž. DDoS útoky? Na to jsou služby jako Cloudflare nebo speciální DDoS ochrany přímo od hostingových providerů. Další tipy – omez porty, co nemusíš mít otevřený, používej SSH klíče místo hesel pro přístup a klidně si nastav nějaké sledování logů, abys viděl, co se děje. Prevence je klíčová, takže tyhle věci si pohlídej a měj přehled o tom, co se děje s tvým serverem.

141 slov
1.4 minut čtení
10. 8. 2023
Šárka Janečková
Serverovny.cz/Články/Virtualizace
Jak zabezpečit virtuální prostředí před kybernetickými hrozbamiPrůvodce na implementaci bezpečnostních opatření a best practices pro ochranu virtuálních strojů a hostitelské infrastruktury.
1000 slov
10 minut čtení
27. 7. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky