Serverovny.cz/Fórum/Jak často bych měl kontrolovat a aktualizovat síťové přístroje?

Jak často bych měl kontrolovat a aktualizovat síťové přístroje?

Zajímalo by mě, jak často bych měl kontrolovat a aktualizovat své síťové přístroje. Mám doma malou serverovnu, kde běží několik routerů a switchů. Slyšel jsem, že je důležité udržovat zařízení aktuální, ale nevím, jak často to vlastně dělat. Je to něco, co bych měl provádět jednou za měsíc, nebo stačí třeba každé čtvrtletí? Také mě zajímá, jestli jsou nějaké specifické signály, podle kterých poznám, že je potřeba síťové zařízení zkontrolovat. A co se týče aktualizací, je lepší je provádět hromadně, nebo raději jednotlivě pro každé zařízení? Mám obavy, že bych mohl něco pokazit nebo narušit funkčnost celé sítě. Jaké mají zkušenosti ostatní s aktualizacemi a kontrolami? A co když se stane, že najdu nějakou chybu nebo problém? Jak na to reagujete? Budu vděčný za jakékoliv tipy a rady od vás všech.

131 slov
1.3 minut čtení
3. 3. 2024
Markéta Musilová

Kontrola a aktualizace síťových přístrojů je dost důležitá, takže bych to nedělal jen občas. Ideálně bys měl mrknout na zařízení aspoň jednou za měsíc. Obzvlášť sleduj, jestli jsou nějaké nové aktualizace firmwaru. Když se najde nějaká závažná chyba nebo zranitelnost, většinou výrobci vydávají patchy, a je dobré být v obraze.

Pokud jde o signály, co hlídat, tak jestli zařízení začíná lagovat, odpojuje se nebo prostě nefunguje tak, jak má. To je jasný signál, že bys měl udělat kontrolu. Hromadné aktualizace se můžou zdát lákavé, ale já bych doporučil dělat to raději jednotlivě. Můžeš tak lépe sledovat, co funguje a co ne.

No a když narazíš na nějaký problém, snaž se ho co nejdřív vyřešit. Zkontroluj logy nebo restartuj zařízení, jestli to pomůže. Někdy stačí i jen factory reset, ale to bys měl zvažovat jako poslední možnost. Každopádně je dobrý mít zálohu konfigurace před každou větší změnou. To hodně pomůže.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Eliška Malíková

Jo, aktualizace a kontrola síťových přístrojů jsou fakt důležité. Obecně bych doporučil tak jednou za čtvrt roku udělat větší kontrolu, ale pokud máš pocit, že něco nefunguje jak má, klidně zkontroluj častěji. Sledovat můžeš třeba výkon sítě, když začne být pomalejší nebo se začnou objevovat výpadky, je to jasný signál, že bys měl kouknout na zařízení. Co se týče aktualizací, já bych je dělal radši jednotlivě. Hromadné aktualizace můžou být riskantní, protože kdyby něco šlo špatně, nevíš pak, co to způsobilo. Takže klidně jedno zařízení po druhém a po každé aktualizaci to otestuj. Když najdeš problém, snaž se zjistit, co ho způsobilo – jestli to je nová verze firmwaru nebo něco jiného. Někdy stačí vyměnit kabel nebo resetovat zařízení. Hlavně si dělej zálohy konfigurací před každou větší akcí.

128 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Jan Hora
Serverovny.cz/Články/Správa sítí
Kdy a jak provádět plánovanou údržbu síťových zařízení?Objevte klíčové zásady a doporučení pro efektivní plánování údržby síťových zařízení a minimalizaci výpadků, které mohou ovlivnit vaši firmu.
1000 slov
10 minut čtení
13. 2. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky