Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit firewall pro ochranu mé sítě?

Jak správně nastavit firewall pro ochranu mé sítě?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak správně nakonfigurovat firewall, aby efektivně chránil moji domácí síť. Mám doma několik zařízení, jako jsou počítače, chytré telefony a také IoT zařízení, a chci mít jistotu, že moje síť je dobře zabezpečená proti různým hrozbám z internetu. Slyšel jsem, že firewall může blokovat nebezpečné připojení a povolit jen ty důvěryhodné, ale nejsem si úplně jistý, co všechno je potřeba nastavit. Zajímalo by mě, jestli mám používat nějaký konkrétní typ firewallu – softwarový nebo hardwarový? A co se týče pravidel – jaké porty a protokoly bych měl povolit nebo zablokovat? Měl bych mít nějaké speciální pravidlo pro VPN nebo vzdálený přístup? Také mě zajímá, jestli jsou nějaké běžné chyby, kterým bych se měl vyhnout při konfiguraci firewalu. Ještě bych rád věděl, jak často je dobré provádět aktualizace pravidel a zda existují nějaké doporučené postupy pro monitorování aktivit na síti po nastavení firewalu. Mám pocit, že toto téma může být docela složité a rád bych dostal rady od někoho zkušenějšího. Jaké byste mi dali tipy a doporučení pro začátek? Děkuji!

175 slov
1.8 minut čtení
8. 5. 2021
Božena Vobořilová

Nastavení firewalu je fakt důležitý, pokud chceš ochránit svou síť. Můžeš začít tím, že se rozhodneš mezi softwarovým a hardwarovým firewallem. Softwarový je fajn pro jednotlivé zařízení, ale pokud máš víc zařízení, tak hardwarový firewall (třeba na routeru) ti poskytne lepší ochranu pro celou síť.

Pokud jde o pravidla, měl bys blokovat všechny porty kromě těch, co skutečně potřebuješ. Například porty pro web (80 a 443), e-mail (25, 587, 993) a případně pro VPN (např. 1194 pro OpenVPN). Pro IoT zařízení dávej pozor na to, aby byla v síti oddělená od ostatních počítačů, ideálně na jiném VLAN.

Důležité je povolit přístup jen pro důvěryhodné IP adresy, hlavně když používáš VPN nebo vzdálený přístup. Snaž se mít pravidlo pro logování aktivit, abys viděl, co se děje na síti. Monitoruj pak pravidelně logy a podívej se na podezřelé pokusy o připojení.

Co se týče aktualizací, doporučuje se to dělat minimálně jednou za měsíc nebo pokaždé po nějaké větší bezpečnostní události. Mnoho lidí dělá chybu v tom, že nechává defaultní nastavení nebo nezabezpečuje všechna zařízení v síti. Takže kontroluj pravidelně nastavení a aktualizace firewalu a nezapomeň také na aktualizaci firmwaru na routeru.

Celkově jde o to mít jasnou představu o tom, co chceš povolit a co ne. Buď obezřetný a měj to pod kontrolou.

207 slov
2.1 minut čtení
27. 9. 2023
Radka Hrušková

Takže, já bych doporučil mít určitě nějaký hardwarový firewall, třeba ten integrovaný v routeru, to je základ. Softwarový firewall na PC nebo telefonu je taky fajn, ale když máš víc zařízení, tak ten hardwarový je prostě lepší volba. Co se týče pravidel, tak určitě blokuj všechno, co nepotřebuješ. Třeba porty jako 23 (Telnet) nebo 445 (SMB) bys měl mít zablokovaný. Doporučuje se povolit jen ty porty a protokoly, co fakt používáš – třeba HTTP/HTTPS pro web a možná něco pro VPN, pokud to planuješ používat.

S VPN se neboj nastavit pravidla tak, aby to bylo bezpečné – ale pozor na to, kdo má k tomu přístup. Také si dej pozor na běžný chyby jako neaktualizování pravidel nebo ignorování logů. S těma logama to moc nepřeháněj, ale občas je projdi, ať víš, co se děje.

Aktualizace pravidel bych dělal tak jednou za měsíc nebo když narazíš na nějakou hrozbu. Monitorovat síť můžeš i pomocí nástrojů jako Wireshark nebo něco podobnýho, ale to už chce trochu víc znalostí. Drž se jednoduchého a neexperimentuj moc s věcmi, kterýmu nerozumíš.

176 slov
1.8 minut čtení
5. 10. 2023
Veronika Kolářová

Nastavení firewalu na domácí síť je fakt důležitý krok. Doporučil bych ti mít hardwarový firewall, pokud máš router, většina novějších už to má zabudovaný. Co se týče softwarového firewalu, tak to je taky fajn, ale nepodceňuj ten hardware. Co určitě udělej, je blokovat všechny neznámé přístupy a povolit jen ty, co potřebuješ – třeba porty pro web (80, 443) a e-mail (25, 587).
Pro IoT zařízení dej pozor, aby měly svůj vlastní subnet, aby se ti to nezapletlo s ostatními zařízeními. K VPN a vzdálenému přístupu – jo, měl bys mít nějaký pravidla nastavený. Snaž se používat silné hesla a klíče.
Běžný chyby zahrnují povolení všech portů nebo zapomenout na aktualizace – pravidelně kontroluj a aktualizuj pravidla! Monitoruj síť tak jednou za čas, koukni na logy a zjisti, co se děje. Základem je být opatrný a mít přehled o tom, co jde dovnitř a ven.

147 slov
1.5 minut čtení
17. 4. 2023
Zdeňka Burianová
Serverovny.cz/Články/Síťová infrastruktura
Základní prvky síťové infrastruktury: Switch, router a firewall – jak je správně nastavit?Praktické tipy na efektivní konfiguraci klíčových komponentů síťové infrastruktury, jako jsou switche, routery a firewally.
1000 slov
10 minut čtení
29. 12. 2020
Bc. Filip Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky