Jak správně nastavit firewall pro ochranu mé sítě?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak správně nakonfigurovat firewall, aby efektivně chránil moji domácí síť. Mám doma několik zařízení, jako jsou počítače, chytré telefony a také IoT zařízení, a chci mít jistotu, že moje síť je dobře zabezpečená proti různým hrozbám z internetu. Slyšel jsem, že firewall může blokovat nebezpečné připojení a povolit jen ty důvěryhodné, ale nejsem si úplně jistý, co všechno je potřeba nastavit. Zajímalo by mě, jestli mám používat nějaký konkrétní typ firewallu – softwarový nebo hardwarový? A co se týče pravidel – jaké porty a protokoly bych měl povolit nebo zablokovat? Měl bych mít nějaké speciální pravidlo pro VPN nebo vzdálený přístup? Také mě zajímá, jestli jsou nějaké běžné chyby, kterým bych se měl vyhnout při konfiguraci firewalu. Ještě bych rád věděl, jak často je dobré provádět aktualizace pravidel a zda existují nějaké doporučené postupy pro monitorování aktivit na síti po nastavení firewalu. Mám pocit, že toto téma může být docela složité a rád bych dostal rady od někoho zkušenějšího. Jaké byste mi dali tipy a doporučení pro začátek? Děkuji!