Serverovny.cz/Fórum/Které pluginy pro IDE mi pomohou s vývojem serverových aplikací?

Které pluginy pro IDE mi pomohou s vývojem serverových aplikací?

Jsem ve fázi, kdy se snažím zlepšit své dovednosti v oblasti vývoje serverových aplikací a přemýšlím, které pluginy pro mé oblíbené IDE by mi mohly usnadnit práci. Zkoušel jsem několik nástrojů a frameworků, ale mám pocit, že mi něco uniká. Rád bych věděl, jaké konkrétní pluginy používáte vy, když se zabýváte vývojem backendu nebo serverové logiky. Zajímá mě zejména to, co se osvědčilo v praxi – třeba jestli existují nějaké pluginy, které vám pomáhají s laděním, integrací databází nebo třeba s automatizací testování. Je důležité mít dobré nástroje na práci s API nebo zpracováním dat? A co z hlediska zabezpečení – používáte nějaké speciální pluginy na ochranu kódu nebo na ověřování vstupních dat? Byl bych moc rád za vaše tipy a doporučení. Jakým způsobem tyto nástroje skutečně zefektivňují váš pracovní proces? Děkuji za jakékoli rady ohledně toho, co by nemělo chybět v arsenálu každého serverového vývojáře.

146 slov
1.5 minut čtení
22. 7. 2021
Jan Průcha

Takhle, co se mi osvědčilo, jsou určitě pluginy na ladění jako Xdebug nebo Debugbar, pokud jsi v PHP. Na práci s DB doporučuju něco jako SQLTools nebo DBeaver, je to fakt pohodlný. Pak je fajn mít na paměti testování, takže JUnit nebo pytest podle toho, co používáš, a taky nějaký framework pro automatizaci testů.

Pak bys měl zkusit pluginy na práci s API - Postman je super, ale jestli chceš něco integrovaného do IDE, tak Rest Client pro VS Code je paráda. Co se týče zabezpečení, OWASP ZAP ti může pomoct s testováním zranitelností. A nezapomeň na linting a formátování kódu - ESLint nebo Prettier ti to hodně usnadní a kód bude hezčí.

Tyhle nástroje ti fakt ušetří čas a usnadní práci při vývoji serverových aplikací. Udržuj si kód přehlednej a testuj pravidelně – pak to půjde samo.

138 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Renata Blažková

Podle mě je fakt důležité mít dobré pluginy pro IDE, když se zabýváš serverovým vývojem. Například pro Visual Studio Code bych doporučil "REST Client" – super pro testování API přímo z editoru. Pak je tu "Debugger for Chrome", pokud používáš Node.js, hodí se na ladění. Co se týče databází, "SQLTools" je skvělej plugin pro práci s různýma databázema bez nutnosti přecházet do jiných nástrojů.

Pokud jde o testování, "Mocha Test Explorer" je fajn pro běh unit testů a "Jest" plugin taky slouží dobře. Pro zabezpečení kódu můžeš zkusit "ESLint" na kontrolu kvality kódu a "Prettier" na formátování, což taky pomáhá udržet kód čistý a přehledný. Tyhle nástroje ti fakt zjednoduší práci a ušetří čas, protože místo ručního testování nebo ladění se můžeš soustředit na samotný vývoj. Určitě to vyzkoušej, stojí to za to!

133 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Romana Šrámková
Serverovny.cz/Články/Editory a IDE
Konfigurace IDE pro efektivnější práci se serverovými aplikacemiObjevte, jak správně nastavit své IDE pro bezproblémový vývoj a debugging serverových aplikací. Získejte praktické tipy a triky pro optimalizaci vašeh...
1000 slov
10 minut čtení
13. 7. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky