Serverovny.cz/Fórum/Které editory jsou nejlepší pro práci s backendovým vývojem a proč?

Které editory jsou nejlepší pro práci s backendovým vývojem a proč?

Zajímalo by mě, jaké editory pro psaní kódu používáte při backendovém vývoji a co vás na nich tak baví. Vím, že je hodně možností jako Visual Studio Code, Atom, Sublime Text nebo třeba IntelliJ IDEA, ale nejsem si jistý, který z nich je opravdu nejlepší pro práci na serverových aplikacích. Jaké máte zkušenosti s rychlostí, rozšiřitelností a podporou různých jazyků? Je důležité mít editor s dobrou integrací pro debugování a správu verzí? A co pluginy a rozšíření? Pomáhají vám v každodenní práci například při práci s databázemi nebo API? Co bych měl vzít v úvahu při výběru editoru, pokud zvažuji přechod na něco nového? Vím, že každý má své preference podle toho, jaké technologie používá nebo jakým způsobem pracuje, ale rád bych slyšel názory a tipy od ostatních. Takže co si myslíte? Který editor je podle vás ten pravý pro backendové programování a proč?

144 slov
1.4 minut čtení
29. 1. 2024
Radek Krejčík

Podle mě je nejlepší volba rozhodně Visual Studio Code. Je rychlý, má spoustu rozšíření a podporuje všechny možné jazyky, což je super pro backend. Můžu si tam přidat pluginy na debugování nebo práci s databázemi, což fakt usnadňuje život. Navíc je to zdarma. IntelliJ IDEA je taky fajn, hlavně pro Javu, ale občas mi přijde těžkopádný a na výkonu to taky cítit. Sublime Text je rychlej, ale není tak rozšiřitelný jako VS Code. Atom se mi moc nezamlouvá, přijde mi pomalý. Důležitý je mít editor, co se dá přizpůsobit tvým potřebám. Když děláš s API nebo databázema, pluginy a integrace jsou fakt klíčový. Takže pokud hledáš něco univerzálního a s dobrou komunitou, VS Code by mohl být ta správná volba.

120 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Simona Doleželová

Když se bavíme o editorech pro backend, tak osobně doporučuji Visual Studio Code. Je super rychlý a má ohromnou podporu pro různé jazyky jako Node.js, Python nebo PHP. To rozšíření je fakt pecka, třeba na práci s databázema nebo API. Debugging je taky v pohodě, máš tam hezké nástroje na sledování kódu.

Pak je tu ještě IntelliJ IDEA, což je jako king mezi IDE pokud děláš v Javě nebo Kotlinu. Je to ale dost těžký a pomalejší než VS Code, takže jestli nemáš rád lagy, tak buď opatrnej.

Sublime Text je zase super lehkej a rychlej, ale jeho rozšiřitelnost mi přijde slabší a máš tam méně pluginů.

Atom je fajn pro jednoduchý projekty, ale už ho moc nepoužívám, přišlo mi, že se často seká.

Takže shrnuto: pokud chceš něco rychlýho a flexibilního, jdi do VS Code. Pokud pracuješ hodně s Javou, tak IntelliJ. Hlavně si vyzkoušej pár editorů a zjisti co ti nejvíc sedí. Každý máme trochu jiný preference.

155 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Daniel Mareš
Serverovny.cz/Články/Editory a IDE
Automatizace pracovního toku ve vývoji serverových aplikací pomocí editorů a nástrojůObjevte, jak automatizace pracovního toku může transformovat vývoj serverových aplikací. Článek se zaměřuje na nástroje a techniky, které zefektivní v...
1000 slov
10 minut čtení
5. 5. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky