Serverovny.cz/Fórum/Linux nebo Windows pro virtuální server?

Linux nebo Windows pro virtuální server?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně výběru operačního systému pro virtuální server. Plánuji si postavit vlastní server a teď řeším, jestli zvolit Linux nebo Windows. Slyšel jsem, že Linux je skvělý pro servery, má prý lepší výkon a bezpečnost, ale na druhou stranu Windows je uživatelsky přívětivější a může být jednodušší pro ty z nás, kteří nejsou moc zkušení v práci s příkazovou řádkou. Mám v plánu na serveru hostovat pár webovek a možná i nějaké aplikace. Myslíte, že je Linux lepší volba kvůli stabilitě a podpoře různých software? Nebo bych měl raději zůstat u Windows, pokud chci mít jednoduchý přístup a dobrou podporu ze strany Microsoftu? Také by mě zajímalo, jaký typ virtualizace je pro každý z těchto systémů lepší. Pomohlo by mi, kdybyste sdíleli vaše zkušenosti nebo doporučení, co se více vyplatí v dlouhodobém horizontu. Díky moc!

139 slov
1.4 minut čtení
29. 9. 2023
David Horák

Myslím, že pro virtuální server je Linux fakt dobrá volba, hlavně kvůli stabilitě a výkonu. Mnoho serverových aplikací běží líp na Linuxu a máš tu i spoustu free nástrojů a frameworků. Co se týče bezpečnosti, Linux obvykle dostává menší pozornost od hackerů než Windows, takže je to taky plus. Když chceš hostovat webovky, tak většina webových serverů (Apache, Nginx) funguje skvěle na Linuxu.

Na druhou stranu, pokud jsi zvyklý na Windows a nemáš moc zkušeností s příkazovou řádkou, tak Windows může být pro tebe snažší. Ale pamatuj, že Windows servery bývají dražší na licencování a údržbu.

Co se týče virtualizace, tak pro Linux je hodně populární KVM nebo třeba Proxmox, což je super pro správu víc VM. Na Windows můžeš jít s Hyper-V, ale to už bude chtít nějaký ten Windows Server. Takže pokud jsi ochotný se naučit něco nového a chceš šetřit peníze, jdi do Linuxu.

155 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Luboš Tesař

Tak hele, já bych šel spíš do Linuxu. Je to fakt stabilní, bezpečný a většina serverových aplikací běží lépe na Linuxu. Většina hostingů ho taky používá. Když chceš hostovat webovky, tak Apache nebo Nginx jsou na Linuxu super, a pokud jsi trošku zručný, tak si s tím poradíš. Windows je fajn pro ty, co potřebují GUI a mají rádi jednoduchost, ale za to zaplatíš víc za licence a celkově to může být náročnější na prostředky.

Co se týče virtualizace, pro Linux máš spoustu možností - KVM je fakt skvělý a snadno se používá. Windows má Hyper-V, ale opět - náklady na licence atd. Takže pokud chceš něco dlouhodobějšího a ve většině případů levnějšího, jdi do toho Linuxu. Je to klasika a zkušenosti s ním najdeš všude.

125 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Bohuslav Roubal
Serverovny.cz/Články/Serverové Systémy
Migrace na virtualizaci: Jaký OS zvolit pro virtuální servery?Průvodce výběrem operačního systému vhodného pro virtualizaci s důrazem na efektivitu a výkon. V článku se dozvíte, jaké faktory zvážit při výběru OS ...
1000 slov
10 minut čtení
9. 10. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky