Jaký je rozdíl mezi sdíleným hostingem a VPS?
Když přemýšlím o tom, kde hostit svou webovou stránku, často narazím na pojmy jako sdílený hosting a VPS. Je tu spousta informací a různých doporučení, ale já bych rád věděl, jaký je vlastně ten zásadní rozdíl mezi těmito dvěma možnostmi. Zajímalo by mě, co to vlastně znamená, když se rozhodnu pro sdílený hosting – jestli to znamená, že moje stránka bude běžet na serveru s dalšími weby a jak to ovlivní výkon mých stránek. Co se stane, když by se náhodou nějaká jiná stránka na stejném serveru dostala do problémů? Mám obavy z toho, že by to mohlo ovlivnit i mě. Na druhou stranu, kdybych zvolil VPS, co to pro mě přesně znamená? Znamená to, že budu mít vlastní virtuální server? Jaké jsou výhody oproti sdílenému hostingu? Mohu očekávat lepší výkon a vyšší úroveň bezpečnosti? A co ceny – je VPS výrazně dražší než sdílený hosting? Jaké jsou typické situace, kdy byste doporučili jedno nebo druhé řešení? Bude mi stačit sdílený hosting pro můj malý projekt, nebo je lepší investovat hned do VPS, i když ještě nevím, jak rychle poroste moje návštěvnost? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají zkušenosti s oběma typy hostingu a mohou mi objasnit tyto otázky.