Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu začít implementovat segmentaci sítě v malé firmě?

Jak mohu začít implementovat segmentaci sítě v malé firmě?

Zajímalo by mě, jak začít s segmentací sítě v mé malé firmě. Mám pár počítačů, tiskárny a nějaké IoT zařízení, ale nevím, jak to všechno správně oddělit. Chtěl bych zlepšit bezpečnost a také výkon sítě, ale mám pocit, že se do toho nevyznám úplně dobře. Mám nějaké základní znalosti o sítích, ale konkrétně o segmentaci jsem zatím moc neslyšel. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Měl bych třeba přemýšlet o používání VLAN nebo něco jiného? Jak to vlastně funguje v praxi? A co potřebuji k tomu, abych mohl začít? Zajímalo by mě také, jestli je nějaký software nebo nástroje, které mi mohou pomoci s analýzou a návrhem segmentace. Kolik to asi bude stát, když vezmu v úvahu malou firmu jako ta moje? Mohli byste mi doporučit nějaké zdroje nebo tutoriály, které by mi mohly pomoci lépe pochopit základy segmentace sítě? Byl bych rád za každou radu, protože mám pocit, že je to v dnešní době opravdu důležité a nechci zůstat pozadu.

163 slov
1.6 minut čtení
18. 9. 2024
Helena Machová

Zdravím, segmentace sítě je super krok pro zlepšení bezpečnosti a výkonu, takže je fajn, že o tom přemýšlíš. Začni tím, že si uděláš přehled zařízení, co všechno máš – počítače, tiskárny, IoT zařízení a tak. Potom si můžeš rozmyslet, jak je chceš rozdělit. Obvykle se doporučuje používat VLANy (virtuální místní sítě). Můžeš mít jednu VLAN pro kancelářské počítače, další pro tiskárny a další pro IoT zařízení. Takže když jedno zařízení napadne malware, zbytek sítě zůstane v bezpečí.

Co se týče vybavení, budeš potřebovat switch, který podporuje VLANy. To může být investice, ale na trhu jsou i cenově dostupné možnosti. Na analýzu a návrh segmentace můžeš použít nástroje jako Wireshark pro sledování provozu nebo nějaké online zdroje a tutoriály, které ti ukážou základy. Uč se od lidí na fórech nebo YouTube – tam najdeš spoustu praktických rad.

Co se týče nákladů, záleží na tom, co už máš a co budeš muset koupit. Pokud chceš začít levněji, můžeš i zkusit nakonfigurovat něco na stávajícím routeru nebo switchi, pokud to podporují.

Na závěr – není od věci si přečíst nějaké knížky nebo články o síťové bezpečnosti a VLANách. Základy najdeš klidně na stránkách jako Cisco nebo online kurzech. Držím palce!

194 slov
1.9 minut čtení
12. 10. 2024
Bohuslav Skála

Segmentace sítě je fakt dobrý krok, určitě se ti to vyplatí. Začít můžeš tím, že si uděláš inventuru všech zařízení, co máš - počítače, tiskárny, IoT a podobně. Pak si můžeš přemyslet o VLANkách, což jsou virtuální sítě, co ti umožní oddělit různá zařízení. Třeba počítače a tiskárny mohou být na jedné VLAN a IoT zařízení na jiné. Tím zlepšíš jak bezpečnost, tak výkon. Potřebuješ k tomu vhodný switch, co umí VLANy a nějaký router s podporou segmentace. Pokud máš rozpočet, tak do toho investuj, ale i levnější zařízení ti mohou posloužit. Co se týče softwaru, existují nástroje jako Wireshark pro analýzu sítě nebo PRTG pro monitorování výkonu. Pokud jde o náklady, záleží na tom, co všechno koupíš - může to být od pár tisíc až po desetitisíce. Na internetu najdeš spoustu tutoriálů a článků o segmentaci sítí, doporučuji podívat se na YouTube nebo na stránky jako Cisco nebo Network World. Držím palce!

153 slov
1.5 minut čtení
9. 11. 2024
Alois Dobeš

Segmentace sítě je super krok pro zlepšení bezpečnosti a výkonu. Začni tím, že si uděláš přehled o tom, jaké zařízení máš – počítače, tiskárny, IoT. Potom přemýšlej o tom, jak bys je mohl rozdělit do skupin podle jejich funkcí. Například můžeš mít jednu VLAN pro počítače zaměstnanců, druhou pro tiskárny a třetí pro IoT zařízení. To ti pomůže omezit přístup a zabránit potenciálním útokům.

K tomu budeš potřebovat alespoň nějaký switch, který podporuje VLANy. Pokud už nějaký máš, zkontroluj, jestli je to ten správný typ. Můžeš začít s jednoduchým nastavením a postupně to rozšiřovat.

K analýze segmentace se hodí různé nástroje jako Wireshark nebo PRTG Network Monitor. Ty ti můžou pomoct sledovat provoz a zjistit, kde bys mohl udělat změny. Co se týká nákladů, záleží na tom, co už máš a co potřebuješ koupit. Ale pokud jde o malé firmy, většinou se to dá udělat za rozumné peníze.

Hodně informací najdeš na YouTube nebo na stránkách jako Pluralsight a Udemy, kde jsou kurzy zaměřené na sítě a bezpečnost. Takže je dobrý se učit tam. Držím palce!

173 slov
1.7 minut čtení
30. 11. 2024
Karel Macháč
Serverovny.cz/Články/Síťová infrastruktura
Proč je důležitá segmentace sítě a jak ji efektivně implementovat?Objevte, proč je segmentace sítě klíčová pro ochranu a výkon vaší síťové topologie. Naučte se, jak správně implementovat segmentaci sítě a zlepšit tak...
1000 slov
10 minut čtení
8. 7. 2024
Ing. Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky