Optické kabely vs. měděné pro servery - co je lepší?
Zajímalo by mě, co je vlastně lepší pro připojení serverů – optické kabely nebo měděné? Slyšel jsem, že optické kabely jsou rychlejší a mají větší dosah, ale nevím, jestli to stojí za tu investici, zvlášť když měděné kabely jsou tak rozšířené a běžně dostupné. Jaké jsou vlastně rozdíly v přenosové rychlosti mezi těmito dvěma typy? A co se týče instalace – je někde nějaký rozdíl, který bych měl mít na paměti? Vím, že optické kabely vyžadují speciální konektory a možná i techniku na zprovoznění, takže se ptám, jestli je to hodně komplikované. Navíc se mi zdá, že měděné kabely jsou obecně levnější. Je pravda, že optika má delší životnost nebo nižší poruchovost? A co spotřeba energie? To je další věc, která mě zajímá. Jestli si dobře pamatuju, tak měděné kabely mohou být náchylnější k elektromagnetickému rušení. Jak moc to ovlivňuje výkon serverů v reálném nasazení? Měli byste doporučit optické kabely například pro datová centra nebo pro vzdálenější spojení mezi servery? Co říkáte? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Odpovědi na tyhle otázky by mi fakt pomohly udělat si jasno, než se rozhodnu pro konkrétní řešení.