Serverovny.cz/Fórum/Doporučení pro monitorovací techniky zdarma

Doporučení pro monitorovací techniky zdarma

Zajímalo by mě, jestli někdo z vás může doporučit nějaké efektivní monitorovací techniky pro servery, které jsou zdarma dostupné. V současnosti pracuji na projektu, kde je důležité sledovat výkon serverů, jejich dostupnost a také chci mít přehled o možných výpadcích nebo problémových bodech v síti. Rád bych se dozvěděl, jaké nástroje používáte vy a co byste doporučili začátečníkům, kteří nemají velký rozpočet na komerční softwary. Hledám něco, co by bylo jednoduché na nastavení a ovládání, ale zároveň spolehlivé a schopné poskytnout mi potřebné statistiky a upozornění. Slyšel jsem o několika open-source řešeních, jako je Nagios nebo Zabbix, ale nejsem si jistý, jestli jsou pro moje potřeby ideální. Máte někdo zkušenosti s podobnými nástroji? Jaké funkce by měly být prioritou při výběru monitorovacího systému? A co třeba nějaké menší aplikace nebo skripty, které bysta doporučili pro sledování specifických metrik? Budu vděčný za jakékoli tipy či rady.

145 slov
1.5 minut čtení
30. 12. 2022
Marek Procházka

Zdravím, já používám Zabbix a docela si ho chválím. Není to úplně jednoduché na rozjezd, ale když to jednou nastavíš, tak poskytuje hodně informací. Můžeš sledovat servery, služby, a dokonce i aplikace. Další možnost je Prometheus, ten je super na časové řady a v kombinaci s Grafanou dostaneš pěkný dashboard. Na menší projekty můžeš zkusit i Netdata, je to lehké a rychlé na nastavení. Případně si můžeš napsat nějaké skripty v Pythonu pro sledování specifických metrik, třeba pomocí knihovny psutil. Důležitý je mít dobré upozornění při výpadcích, takže se dívej na notifikace. Tak hodně štěstí s projektem!

97 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Milena Sládková

Sledování serverů je důležitý úkol a je fajn, že hledáš nějaké free možnosti. Nagios a Zabbix jsou určitě dobré volby, oba mají solidní komunitu a spoustu dokumentace, což se ti při nastavování bude hodit. Nagios je spíš pro ty, co mají rádi customizaci a chtějí mít vše pod kontrolou, zatímco Zabbix je víc user-friendly a má hezké grafy.

Další tip může být Prometheus v kombinaci s Grafana – to je skvělá dvojka pro sledování metrik v reálném čase. Je to open-source a dost populární. Pak je tu třeba Munin, který monitoruje výkon serverů a dává ti přehled o různých metrikách.

Pokud hledáš něco jednoduchého pro specifické metriky, můžeš zkusit i nějaké skripty v Pythonu nebo Bash, které si napíšeš na míru. Například jednoduchý skript na kontrolu dostupnosti serveru pomocí ping a logování do souboru - to ti dá základní info o výpadcích.

Důležitý je mít notifikace, když něco nefunguje – ať už email nebo slack notifikace. Takže se zaměř na to, aby nástroj měl dobrou podporu upozornění. Pokud máš čas se do toho ponořit, tak open-source řešení jsou super cesta! Hlavně si vybereš to, co ti nejvíc sedne.

187 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Emil Strnad
Serverovny.cz/Články/Automatizace v IT
Automatizace monitoringu serverů: Jak vybrat správné nástroje a technikyPodrobný průvodce výběrem a nastavením automatizovaných nástrojů pro monitoring serverů. Naučte se, jak efektivně sledovat výkon a dostupnost serverů ...
1000 slov
10 minut čtení
14. 12. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky