Serverovny.cz/Fórum/Jaký je nejlepší nástroj pro automatizaci záloh pomocí skriptů?

Jaký je nejlepší nástroj pro automatizaci záloh pomocí skriptů?

Když se člověk zamýšlí nad tím, jak efektivně a jednoduše spravovat zálohy dat, vždycky narazí na otázku, jaké nástroje vlastně existují. Je to čím dál důležitější téma, protože ztráta dat může mít katastrofální následky. Proto mě zajímá, jestli někdo z vás zná nějaký jednoduchý nástroj pro plánování záloh, který by šel ovládat skripty. Ideálně něco, co by bylo přímo uživatelsky přívětivé a nevyžadovalo by příliš složité nastavení. Hledám něco, s čím bych si poradil i jako začátečník. Už jsem slyšel o několika možnostech, ale pořád nevím, co by mohlo být to pravé pro moje potřeby. Vím, že jsou dostupné různé programy a služby, ale chtěl bych mít možnost napsat si skript a mít tak naplánované zálohy podle svého uvážení. Zajímalo by mě, jestli se dá najít něco open-source nebo dokonce zdarma? A co třeba integrace s cloudovými službami? Víte o něčem takovém? Jaké máte zkušenosti s různými skripty pro automatizaci záloh? Existuje něco, co byste doporučili pro Windows nebo Linux? Děkuju za každou radu!

164 slov
1.6 minut čtení
7. 11. 2024
Marek Švanda

Když hledáš něco na automatizaci záloh, tak bych ti doporučil podívat se na rsync. Je to super nástroj, který funguje jak na Linuxu, tak na Windows (s WSL). Můžeš si napsat skript, co ti zálohuje soubory na jiný disk nebo do cloudu. Je to open-source a celkem přívětivé pro začátečníky. Další možností je Duplicati, což je taky zdarma a má podporu pro cloudové služby jako Google Drive nebo Dropbox. Nastavení je jednodušší než u rsync a navíc má pěkné GUI. Pokud chceš něco víc robustního, můžeš zkusit BorgBackup – je trochu složitější, ale fakt efektivní. Záleží na tom, co preferuješ, ale všechny tyhle možnosti by ti měly ulehčit práci se zálohama.

111 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Karel Svoboda

Když hledáš nástroj na automatizaci záloh, tak doporučuji podívat se na rsync. Je to mocný nástroj, co funguje skvěle na Linuxu a dá se použít i ve Windows s nějakým adaptérem jako Cygwin. Snadno se dá naplánovat pomocí cron jobů, což je fakt jednoduchý. Taky je možné ho použít pro zálohy na cloud, klidně s nějakým S3 kompatibilním úložištěm.

Pokud chceš něco uživatelsky přívětivějšího, tak zkus Duplicati. Je to open-source a má hezké GUI, takže se nemusíš bát, že bys něco pokazil. Můžeš si naplánovat zálohy a podporuje různé cloudové služby jako Google Drive nebo Dropbox.

Jestli jsi spíš začátečník, ta Duplicati by mohla být ideální volba. Můžeš si udělat skript pro zálohy a nastavit vše podle svých potřeb. V obou případech se ti bude hodit nějaká základní znalost skriptování, ale nic složitého. Hodně štěstí s těmi zálohami!

137 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Bohumil Kočí
Serverovny.cz/Články/Automatizace v IT
Jak optimalizovat zálohování dat pomocí automatizovaných skriptůObjevte, jak efektivně a jednoduše automatizovat zálohování dat na serverech pomocí skriptů, které ušetří čas a zaručí bezpečnost vašich dat.
1000 slov
10 minut čtení
1. 6. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky