Serverovny.cz/Fórum/Jak začít se zaváděním CI/CD pipeline, když jsem úplný začátečník?

Jak začít se zaváděním CI/CD pipeline, když jsem úplný začátečník?

Zdravím všechny, chci se dostat do světa vývoje a nasazení softwaru a slyšel jsem, že CI/CD pipeline je klíčovým prvkem pro efektivní workflow. Ale teď si říkám, jak vlastně začít? Jsem úplný začátečník a mám pocit, že je toho na mě moc. Jaké nástroje bych měl použít? Měl bych se podívat na GitHub Actions nebo raději na Jenkins? O čem to vlastně všechno je – co to CI a CD znamená? Kde se naučím nastavit svůj první pipeline? Viděl jsem nějaké tutoriály, ale občas mi připadají příliš složité na to, abych je pochopil. Jaké jsou nejčastější chyby, kterým bych se měl vyhnout během zavádění CI/CD? A co testování? Jak to zapadá do celého procesu? Budu potřebovat nějaké speciální znalosti z programování nebo stačí základní znalosti s Gitem? Připadám si jako v zajetí informací a nevím, kde začít. Byl bych moc rád za jakékoliv rady nebo tipy od vás, kteří už máte nějaké zkušenosti. Děkuji!

154 slov
1.5 minut čtení
27. 7. 2022
Rudolf Mašek

Tak jo, zkusím to shrnout. CI/CD znamená Continuous Integration a Continuous Delivery/Deployment. V podstatě jde o to, jak automatizovat proces testování a nasazení tvého kódu, aby to šlo rychleji a bez chyb. Začni s GitHub Actions, protože je to jednodušší pro začátečníky a máš to hned propojené s repozitářem. Jenkins je moc silný nástroj, ale může být komplikovanější na nastavení.

Podívej se na nějaké jednoduché tutoriály – třeba jak nastavit základní workflow na GitHubu. Uvidíš, že tam většinou stačí pár řádků YAML kódu. Základní znalosti Gitu jsou super, ale budeš potřebovat i nějaké povědomí o tom, jak fungují testy. Bez toho se těžko obejdeš.

Nejčastější chyby zahrnují zapomínání na testy nebo neoptimalizaci pipeline, což může vést k pomalému nasazení. Testování je klíčové – pokud tvůj kód neprojde testy, neměl by se dostat do produkce. Je dobrý mít jasnou strukturu v repozitáři a pravidelně commitovat a pushovat.

Zkus to vzít pomalu, začni s malými projekty a postupně se uč víc. Neboj se experimentovat! A měj na paměti, že každý dělá chyby, tak se z nich pouč.

172 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Radek Horálek

CI/CD znamená Continuous Integration a Continuous Delivery (nebo Continuous Deployment). V podstatě jde o proces, jak efektivně vyvíjet a nasazovat software. Začněte s GitHub Actions, je to jednoduchý a přímočarý způsob, jak zavést CI/CD, zvlášť když už pracujete s Gitem. Jenkins je taky super, ale pro začátečníka může být trochu složitější. Vytvořte si nějaký jednoduchý projekt, třeba webovou aplikaci, a zkuste nastavit automatické testování a nasazení. Většina tutoriálů na YouTube nebo blogy jsou fajn, jen si dejte pozor na ty, co používají moc komplikované příklady.

Co se týče testování, to je klíčové – bez něj budete mít problém s chybami v kódu. Mějte na paměti, že i když je dobré mít základní znalosti programování, nemusíte být expert. Základní znalosti o Gitu a porozumění tomu, co CI/CD dělá, budou stačit.

Nejčastější chyby? Určitě nezapomínejte na dokumentaci a mějte svůj kód čistý. Nenechte se odradit chybama – jsou součástí učení. A hlavně, začněte krok po kroku, nenechte se zahltit informacemi. Uvidíte, že když začnete experimentovat, tak se to bude postupně skládat dohromady.

168 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Rudolf Khýr
Serverovny.cz/Články/Serverová automatizace
Zavádění CI/CD Pipeline pro Efektivní Řízení Verzí a Nasazení AplikacíObjevte, jak zavést a optimalizovat CI/CD pipeline pro efektivní řízení verzí a nasazení aplikací pomocí nástrojů jako Jenkins nebo GitLab CI. Naučte ...
1000 slov
10 minut čtení
3. 3. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky