Jaký je nejlepší způsob, jak monitorovat výkon serveru?
Přemýšlím o tom, jakým způsobem by se dal nejlépe monitorovat výkon serveru. Mám na mysli nejen sledování základních parametrů jako CPU, RAM a diskové I/O, ale také nějaké pokročilejší metriky, které by mohly odhalit potenciální problémy dříve, než se stanou kritickými. Narazil jsem na různé nástroje a aplikace, ale nejsem si jistý, co by bylo nejefektivnější pro naše prostředí. Je lepší spolehnout se na nějaké komerční řešení nebo zvolit open-source nástroje? Jaké metody sledování byste doporučili například pro webové servery nebo databázové servery? Co třeba alerty a notifikace – jak moc jsou důležité a jak je správně nastavit, abychom nedostávali spam? Mám také obavy ohledně výkonu samotného monitorovacího systému; co když začne zabírat příliš mnoho zdrojů a negativně ovlivní výkon serveru? Existují nějaké osvědčené praxe nebo tipy, jak toho všeho dosáhnout efektivně? Byl bych vděčný za jakékoli rady a zkušenosti s monitorováním serverového výkonu. Jaké jsou vaše tipy na to, co všechno sledovat a jak to udělat co nejlépe?