Optimalizace systemd skriptů – co všechno se dá zlepšit?
V poslední době se dost zajímám o optimalizaci mých systemd skriptů, ale pořád si nejsem úplně jistý, co všechno bylo možné zlepšit nebo přizpůsobit. Takže bych rád věděl, jaké jsou nejlepší postupy, které bych měl dodržovat. Například, jaké parametry v těchto skriptech mají největší vliv na výkon? Mám se zaměřit na načítání služeb při startu systému nebo spíše na jejich jednotlivé závislosti? A co třeba časové limity – jak je nastavit, aby to skutečně mělo nějaký efekt? Zajímalo by mě taky, zda existují specifické direktivy, které by mohly pomoci snížit zátěž na systém nebo zvýšit stabilitu služeb. Co vlastně znamená optimalizace v kontextu systemd? Je dobré používat nějaké konkrétní typy jednotek pro specifické úkoly, nebo je to spíše individuální záležitost podle typu serveru? Mám také zvažovat použití volby 'Type=' v unit souborech, pokud chci, aby služby startovaly rychleji? Jak to ovlivňuje restartování a selhání služeb? Nakonec bych se chtěl zeptat, jestli existují nějaké nástroje nebo příkazy, které by mi mohly pomoci s analýzou výkonu mých systemd skriptů. Předem díky za každou radu.