Serverovny.cz/Fórum/Mohu využívat více cloudových služeb současně a co to obnáší?

Mohu využívat více cloudových služeb současně a co to obnáší?

Zajímalo by mě, jestli je možné používat víc než jednu cloudovou službu najednou a co všechno to vlastně obnáší. Mám na mysli situaci, kdy například využívám Google Drive pro ukládání dokumentů, ale zároveň mám i Dropbox na sdílení fotek s rodinou a OneDrive pro práci s office aplikacemi. Jak se to dá všechno propojit? Je to složité na nastavení nebo to zvládne i někdo, kdo není moc technicky zdatný? Vím, že každá služba má svoje specifika a funkce, tak jak se orientovat v tom, co je pro mě nejlepší? Taky se bojím, že třeba budu mít problémy s přístupem k souborům nebo že se mi to celé nějak zkomplikuje. Navíc, co když bych chtěl mít vše synchronizované napříč zařízeními? Co třeba bezpečnostní otázky – neznamená to větší riziko, když mám víc účtů na různých platformách? A co když se jedna z těchto služeb rozhodne změnit podmínky nebo přestat fungovat? Jak jsou na tom tyto cloudové služby s kapacitou a cenou, když začnu kombinovat víc účtů? Nějaké rady, tipy nebo zkušenosti by byly super. Jak bych měl vlastně přistupovat k výběru těchto služeb tak, abych z nich vytěžil maximum a vyhnul se nějakým zbytečným problémům?

194 slov
1.9 minut čtení
11. 11. 2024
Tomáš Horák

Jasně, klidně můžeš používat více cloudových služeb najednou. Je to docela běžné – třeba jak říkáš, Google Drive na dokumenty, Dropbox na fotky a OneDrive na Office aplikace. Nastavit to není žádná rocket science, většina těch služeb má jednoduchý interface. Můžeš si stáhnout aplikace na různý zařízení a pak to synchronizovat. Co se týče přístupu k souborům, tak pokud používáš různé služby, můžeš mít někdy pocit zmatku, ale většinou je to v pohodě. Doporučuji si udělat nějaký systém – třeba složky nebo jména souborů, aby ses v tom vyznal.

Bezpečnost je taky důležitá, ale pokud používáš silná hesla a dvoufázové ověření, mělo by to být v pohodě. S těmi změnami podmínek se občas něco stane, ale to se týká i jednotlivých účtů – takže nic neobvyklého. Co se kapacity a cen týče, tak záleží na tom, co potřebuješ. Mnoho služeb má zdarma varianty, ale pokud chceš víc místa, asi budeš muset platit.

Tipy? Zkus si udělat nějaký plán toho, co kde budeš mít a jak to chceš používat. Když to nebudeš přehánět s počtem účtů, neměl bys mít problém. A když už budeš mít víc účtů, tak si třeba zvaž, jestli by nepomohly nějaké aplikace třetích stran na správu všech těchto účtů. Hlavně nepanikař, když něco nevíš – lidi se s tím nějak poperou.

212 slov
2.1 minut čtení
11. 12. 2024
Libor Mach

Jo, klidně můžeš používat víc cloudových služeb najednou. Je to vlastně dost běžné – každý má něco jiného, co mu vyhovuje. Google Drive, Dropbox a OneDrive mají svoje výhody a nevýhody. Propojovat to nijak složitě nemusíš, většinou stačí si vybrat, co na co chceš používat. Třeba si můžeš nastavit automatické zálohování fotek do Dropboxu a dokumenty mít na Google Drive.

Nastavení není až tak těžké, spousta lidí to zvládne i bez technickýho zázemí. Jen si dej pozor na to, že každá služba má jiný rozhraní a funkce, takže pokud chceš mít všechno synchronizované napříč zařízeními, musíš se s tím nějak srovnat. Ale s pomocí mobilních aplikací a desktopových klientů to jde docela snadno.

Co se týče bezpečnosti, je fajn mít různé účty, ale čím víc jich máš, tím víc bys měl myslet na silná hesla a dvoufaktorovou autentizaci. Riziko tu vždycky je, když používáš víc platforem, ale většina velkých služeb má dobré zabezpečení.

Změny podmínek jsou běžné, tak to sleduj. Cenově záleží na tom, kolik úložného prostoru potřebuješ. Některé služby nabízejí levné plány pro jednotlivce i rodiny, tak si porovnej možnosti a vyber podle svých potřeb.

Celkově se snaž mít přehled o tom, co kde máš a proč to používáš. Nezapomínej na pravidelné zálohy a měj v tom systém – pak se ti to nebude komplikovat.

212 slov
2.1 minut čtení
20. 1. 2025
Radek Krejčík
Serverovny.cz/Články/Serverové technologie budoucnosti
Budoucnost cloudových technologií: Jaké výhody přinesou hybridní a multi-cloudové přístupy?Zkoumáme, jak hybridní a multi-cloudové strategie mění způsob správy serverové infrastruktury a jaké výhody tyto přístupy přinášejí pro firmy všech ve...
1000 slov
10 minut čtení
3. 9. 2024
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky